Module/live webinar Na COVID-19 in de spreekkamer en op het sportveld

Datum: 
vrijdag 25 september 2020
Locatie: 
Op eigen locatie via live stream (bijwonen in Bilthoven is uitverkocht)
Doelgroep: 
De cursus richt zich op aios sportgeneeskunde, sportartsen, revalidatie-artsen, longartsen en huisartsen.
Accreditatiestatus: 
Deze cursus is voor sportartsen door de VSG en voor huisartsen door de CvAH voor 6 punten geaccrediteerd. Accreditatie is aangevraagd voor bedrijfsartsen en revalidatieartsen

 

COVID-19 heeft in korte tijd veel mensen ziek gemaakt en Nederland in zijn greep gekregen. De gevolgen van de infectie worden steeds zichtbaarder in de samenleving en dit leidt ertoe dat de nazorg hierop inspeelt. Vermindering van fysieke fitheid is daarbij een van de belangrijkste aspecten om aan te pakken, omdat het sterke invloed heeft op functioneren en participatie. De manier waarop artsen dit kunnen doen is echter nog niet eenduidig doorgevoerd in de dagelijkse medische praktijk. Ook is het actuele perspectief op sporthervatting op recreatief en topsportniveau van groot belang vanwege het aanhoudende risico op nieuwe infecties en de onduidelijke gevolgen van mogelijke restcomplicaties.

Cursusomschrijving

Het ochtendprogramma start met een kort overzicht van de huidige staat van kennis over COVID-19 in Nederland. De belangrijkste leidraden en adviezen over de COVID-nazorg zullen de revue passeren. Vervolgens wordt ingegaan op hoe medisch specialistische revalidatie voor COVID-19-patiënten wordt vormgegeven en hoe fysieke fitheid daar een rol in speelt. Dit zal verder worden geïllustreerd door onderzoeksinitiatieven en inzichten op het gebied van inspanningstesten en het gebruik van wearables. In de middag zal dieper worden ingegaan op hoe (top)sportbegeleiding eruitziet in tijden van COVID-19 en waar men rekening mee moet houden als iemand zich na een COVID-19-infectie meldt voor een duikkeuring. De middag eindigt met een overzicht van praktische adviezen en trainingsinstructies die men kan geven om bewegen als medicijn in te zetten en om sport op een verantwoorde manier te hervatten, conform het Advies van de VSG. Aan het einde van het programma is ruimte voor eigen casuïstiek. Als u graag specifieke casuïstiek wilt bespreken tijdens deze dag, raden wij u aan deze uiterlijk twee dagen voor de cursus naar ons toe te sturen via het emailadres sos@sportgeneeskunde.com.  

Leerdoel

De cursus zal de (sport)arts inzicht geven in de relevante pathologie die inspanning kan beperken bij COVID-19-patiënten en wat nodig is om het functioneren te verbeteren. De cursist weet na afloop van de cursus hoe sporters en sportteams risico op infectie kunnen beperken en welke gevolgen COVID-19 voor preparticipatiekeuringen kan hebben. Kortom, een zeer brede en leerzame dag waarbij een uitgebreid pallet aan professionals u de nieuwste inzichten zal geven

Doelgroep

De cursus richt zich op aios sportgeneeskunde, sportartsen, revalidatieartsen, longartsen en huisartsen en bedrijfsartsen De cursus maakt geen deel uit van het verplicht cursorisch onderwijs in het kader van de opleiding tot sportarts.

Aantal deelnemers

Aan deze cursus kunnen op locatie maximaal 30 deelnemers deelnemen, waardoor wij de huidige Corona regels in acht kunnen nemen. Wij respecteren het feit dat u wellicht niet op locatie kunt of wilt komen. U kunt deze cursus dan ook via een livestream volgen, waarbij u uiteraard ook de mogelijkheid heeft tot het stellen van vragen en het deelnemen aan eventuele discussies. Uw keuze kunt u aangegeven op het inschrijfformulier.

Datum en locatie

De cursus wordt gehouden op 25 september van 09.30 tot 17.00 uur, in het gebouw van Sportzorg, terrein Berg en Bosch in Bilthoven. Fysieke deelname in Bilthoven is niet meer mogelijk maar u kunt zich nog altijd aanmelden voor de live stream.
De cursus is tevens later voor alle deelnemers (tijdelijk) terug te kijken.

Kosten

De prijs voor deze cursus inclusief koffie/thee/broodjes (voor fysieke deelnemers) en het digitale cursusmateriaal bedraagt € 99,00.

Inschrijving

U kunt zich inschrijven via aanmelder

 

Programma (pdf) 

Klik hieronder op de afbeelding.

Covid docenten programma 25 sept 2020_0.png