Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Wanneer naar de sportarts?

Als sporter of beginnend sporter stel je jezelf vast wel eens de volgende vragen: 

Wat moet ik doen:

  • ik heb al een aantal trainingen/wedstrijden gemist door een blessure
  • ik heb al tijden niet lekker gesport door pijn
  • die blessure gaat maar niet over / blijft terugkomen
  • kan ik een bepaalde prestatie (bijvoorbeeld het lopen van een marathon) wel aan?
  • hoe kan ik beter trainen? Wat zijn mijn trainingszones?
  • hoe kan ik mijn prestaties verbeteren?
  • welke sport(en) kan ik beoefenen met een chronische aandoening?
  • ik wil beginnen met sporten. Welke sport past bij mij?

Op al deze vragen wil je snel en deskundig antwoord hebben. En daarvoor kun je terecht bij een sportarts, werkzaam bij een Sportmedische instelling (SMI). Sportmedische instellingen kunnen zelfstandig (Sportmedische Adviescentra, SMA) of in ziekenhuizen gevestigd zijn (Sportgeneeskundige afdeling, SGA). Sportartsen zijn in Nederland de medisch specialisten op sportmedisch gebied. Een sportarts heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van sportblessures en kijkt daarbij naar belasting en belastbaarheid! Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting! Iedereen kan profiteren van de sportspecifieke kennis van de sportarts.

Het sterke punt van deze instellingen is het bundelen van de kennis van de sportarts, de sportfysiotherapeut, de sportdiëtist of zelfs van de gespecialiseerde orthopedisch schoenmaker.

Sportartsen houden zich bezig met het verrichten van (blessure)consulten, preventieve sportmedische onderzoeken, inspanningstesten en advisering t.a.v. sportbeoefening. Een andere taak van de sportarts is de sportmedische begeleiding van teams en individuele sporters. Ook het testen en revalideren van mensen met een chronische aandoening, zoals bij hart- long- of oncologische revalidatie, kan behoren tot de werkzaamheden van de sportarts. Na een bezoek aan de sportarts weet je precies wat er aan de hand is, wat er aan gedaan kan worden en hoe je in de toekomst klachten kunt voorkomen. De sportarts geeft je ook adviezen over trainingsschema's.

Blessureconsulten 
Met klachten die je beperken in je sportbeoefening, kun je bij de sportarts terecht voor een deskundige diagnose. Alle aspecten van sportbeoefening worden daarbij meegenomen. Na de diagnose besluit de sportarts, in overleg met jou, of en zo ja welke vervolgbehandeling kan plaatsvinden. Vaak kan de sportarts je zelf behandelen of adviseren over bijvoorbeeld aanpassingen in materiaal of trainingsschema’s. Het kan echter ook zijn dat hij of zij je doorverwijst naar een andere arts (bijvoorbeeld een orthopedisch chirurg) of een (sport)fysiotherapeut.

Sportmedische onderzoeken en verplichte sportkeuringen 
Sportartsen verrichten ook sportmedische onderzoeken en verplichte sportkeuringen.

  • Wil je meer gaan sporten (bv. een marathon lopen) of wil je met sporten beginnen?
  • Ben je ouder dan 35 jaar en wil je na een periode van inactiviteit weer gaan sporten? 
  • Wil je weten wat jouw trainingszones zijn?
  • Of heb je klachten of een ziekte en wil je gaan sporten? 

​Dan kan het verstandig zijn een sportmedisch onderzoek te laten verrichten door een sportarts werkzaam in een sportmedische instelling. Bij sommige sporten, zoals boksen en sportduiken, is een sportkeuring verplicht.

Net zoals een auto elk jaar een APK dient te ondergaan is het belangrijk je lichaam te checken voordat je het serieus gaat belasten. Dit kun je doen door een sportmedisch onderzoek door een sportarts, uit te laten voeren. Sportmedische onderzoeken zijn er in verschillende soorten en maten en je kunt het zo uitgebreid maken als je wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest met of zonder ademgasanalyse en hartfilmpje. Een inspanningstest is niet alleen nuttig om de gezondheid te controleren. Op basis van waarden uit deze test kunnen ook de persoonlijke trainingszones berekend worden die direct gebruikt kunnen worden voor het trainingsschema. De meest precieze trainingszones worden verkregen indien je een inspanningstest met hartfilmpje en ademgasanalyse laat verrichten. Meer informatie over sportmedische onderzoeken en verplichte sportkeuringen.