VSG Wetenschappelijke avond: sporten in warmte

Datum: 
dinsdag 13 april 2021
Locatie: 
Fysieke deelname in Bilthoven / Digitaal via live-webinar
Doelgroep: 
Sportartsen, AIOS-sportgeneeskunde, huisartsen en overige artsen.
Accreditatiestatus: 
VSG voor sportartsen 3 uur / CvAH voor huisartsen 3 uur

Kosten: € 80,00 leden VSG / € 125,-- niet leden VSG 

Inschrijven: via aanmelder

Inleiding

In het kader van de deskundigheidsbevordering organiseert de SOS namens de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) ieder jaar wetenschappelijke bijeenkomsten. De sprekers op deze wetenschappelijke bijeenkomst houden voordrachten met betrekking tot het onderwerp ‘Sporten in warmte’.

Nederland krijgt steeds meer te maken met hittegolven. Ten gevolge hiervan zijn er steeds meer sporters die trainen in deze warmte en ook sportevenementen vinden plaats op warme dagen. Tevens zullen de Olympische Spelen waarschijnlijk plaatsvinden in een uitdagend klimaat in Tokio met een hoge temperatuur en luchtvochtigheid.

Sporten in warmte leidt tot fysiologische reacties van het lichaam om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Indien deze compensatoire mechanismen niet meer kunnen voorkomen dat de kerntemperatuur stijgt, kan dit leiden tot inspanningsgebonden hitte aandoeningen zoals hittekrampen, warmtestuwing en een hitteberoerte. In ernstige gevallen kan dit leiden tot multi-orgaan falen en zelfs overlijden.

Ook ervaren sommige sporters die inspanningsgebonden hitte aandoeningen hebben gehad nog persisterende klachten op lange termijn, zoals een verminderde inspanningscapaciteit en warmte intolerantie.

  • Prof. dr. Maria Hopman, hoogleraar Fysiologie in het RadboudUMC zal een algemene inleiding geven over thermoregulatie en de fysiologische reacties op inspanning in warmte.
  • Yannick de Korte, promovendus in het RadboudUMC, vertelt over het project “Thermo Tokyo: Beat the Heat”, waarbij de onderzoekers een persoonlijk hitteprofiel van de sporter opstellen, waardoor het mogelijk is om gepersonaliseerde koelstrategieën en strategie voor warmte-acclimatisatie toe te passen.
  • Prof. dr. Maria Hopman zal ons nadien meenemen in persisterende klachten na hitte problematiek; wat gaat er mis in de thermoregulatie.