Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Oncologische revalidatie: noodzaak of luxe?

Op woensdag 15 oktober organiseerde Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg het symposium “Sports Medicine meets Oncology” in Maxima Medisch Centrum, Eindhoven. Het symposium werd bezocht door ongeveer 90 deelnemers, variërend van sportartsen, fysiotherapeuten, revalidatieartsen, bedrijfsartsen, chirurgen tot oncologen. 

In 2012 leefden ruim 600.000 mensen met de fysieke, psychische of sociale gevolgen van kanker. 70-100% van de patiënten heeft tijdens chemotherapie of radiotherapie last van vermoeidheidsklachten. Bij 25% van deze patiënten bestaat er langer dan één jaar een invaliderende vorm van vermoeidheid. Het symposium focuste zich op de rol van oncologische revalidatie in de hele zorgketen rondom de oncologische patiënt, de rol van de sportarts hierin en op de vraag of revalidatie de negatieve gevolgen van kanker kan verminderen.

Lees verder (PDF). 

Dit artikel is verschenen in Sport & Geneeskunde (november 2014). 

Sport & Geneeskunde, the Flemish/Dutch Journal of sports medicine and sports science is een uitgave van de Vlaamse Vereniging voor Sportgeneeskunde (VVS) en de Nederlandse Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG). Eerdere publicaties van de beide verenigingen zijn opgegaan in deze publicatie. De uitgave is opgenomen in EMBASE, de Excerpta Medica database.

Sport & Geneeskunde richt zich op iedereen met een wetenschappelijke interesse voor sport en gezondheid en verschijnt in reguliere vorm vijf maal per jaar.

Sport & Geneeskunde bevat artikelen gerelateerd aan wetenschappelijk onderzoek, de sportmedische praktijk, klinische studies, casuïstiek, boekbesprekingen en proefschriften, referaten en congresteksten en relevant nieuws van de verenigingen.

Meer informatie op www.sportengeneeskunde.nl.