Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Nieuw in de agenda: Workshop Voedingsbegeleiding door de (sport)arts

Datum: 
vrijdag 06 februari 2015
Locatie: 
inspearit-Cibit Academy gebouw te Bilthoven (terrein Berg en Bosch, gebouw 90)
Doelgroep: 
De doelgroepen van deze dag zijn de sportartsen, aios sportgeneeskunde (3e en 4e jaars), clubartsen en andere geïnteresseerde (huis)artsen.
Accreditatiestatus: 
Deze cursus is voor sportartsen voor 6 punten geaccrediteerd. De cursus is door het College van Accreditering van de KNMG voor huisartsen geaccrediteerd voor 6 punten.

Een gezond voedingspatroon is een van de voorwaarden voor het leveren van optimale sportprestaties. De samenstelling van een gezonde basisvoeding is bij sporters en (para)medische begeleidingteams over het algemeen wel bekend. De toepassing van specifieke voedingsinterventies rondom training en competitie is echter per sport verschillend en vereist specifieke kennis.

Bij de begeleiding van (top)sporters kan de (sport)arts regelmatig geconfronteerd worden met vragen over voedingsadvies, met name rondom wedstrijd- en toernooibegeleiding. Hoewel het geven van voedingsadvies geen kerntaak van de (sport)arts is, is het van belang (sport)artsen betrokken bij sportbegeleiding houvast te geven in de voedingsbegeleiding van atleten in enkele specifieke sporttakken.

Omschrijving Workshop
Aan de hand van casuïstiek worden specifieke voedingsstrategieën besproken voor drie verschillende sporttakken: duursport (wielrennen), teamsport (voetbal) en gewichtsklassensporten. Daarnaast wordt er nog specifiek ingegaan op voeding rondom toernooibegeleiding.

Cursisten gaan in kleine groepjes eerst zelf met de casuïstiek aan de slag, waarbij ze worden begeleid door een expert. Vervolgens wordt de casus centraal besproken en wordt het thema afgesloten met een theoretische presentatie door de expert.