Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Mensen met jumper’s knee gezocht voor deelname aan studie

Een springersknie, ofwel patellatendinopathie, is een pijnlijke blessure van de kniepees, die zoals de naam al aangeeft, voornamelijk ontstaat bij springsporten. Het is een langdurige blessure die een beperking geeft in de sportbeoefening, maar in een later stadium ook in het dagelijks leven. Vanwege het chronische karakter leidt de blessure nogal eens tot het stoppen van de sportbeoefening.

Er is nog geen adequate behandeling voor een springersknie die de sporter snel terug brengt op het oude niveau. Behandeling bestaat momenteel uit langdurige revalidatie gericht op herstel van het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid van de kniepees.Excentrische krachttraining speelt hierbij een belangrijke rol.

Excentrische oefeningen van de m. quadriceps met behulp van een vliegwiel lieten in eerder onderzoek een toename van spieractiviteit (middels EMG) zien. Een klinische pilotstudie met een leg press vliegwiel ergometer bij sporters met een patellatendinopathie liet toename van de excentrische kracht en afname van de subjectieve pijn zien na 6 weken trainen.

Het doel van het onderzoek is om te kijken of excentrisch trainen onder fysiotherapeutische begeleiding met de vliegwiel ergometer leidt tot effectievere revalidatie d.w.z. snellere vermindering van pijn en snellere sporthervatting vergeleken met alleen excentrische training met een decline board.

De patiëntengroep van sporters met de diagnose springersknie wordt gerandomiseerd voor een van de twee behandelingen.  De ene groep krijgt gedurende 6 weken excentrische overload training op de vliegwiel ergometer, de andere groep krijgt 'usual care', een oefenprogramma voor thuis: excentrische oefeningen op een helling van 25 graden, 2x per dag 3x15 herhalingen gedurende 12 weken.

Inclusie criteria:

  • leeftijd tussen de 18 en 50 jaar
  •  minimaal 6 weken klachten
  • de diagnose patella tendinopathie moet gesteld worden
  • behandeling van keten problemen is toegestaan
  • minimaal 1 uur sporten in de week.

Exclusie criteria:

  • een knie operatie in het verleden (inclusief scopie)
  • een recente injectie in de patellapees
  • een voorste kruisband ruptuur in de voorgeschiedenis
  • een scheur in de meniscus in de voorgeschiedenis
  • de afgelopen 6 weken excentrische oefentherapie of shockwave therapie hebben gehad

Indien men een patiënt heeft die aan de criteria voldoet, kan men de patient verwijzen naar de website: www.flywheelstudie.nl. Hier kan patiënt zich ook aanmelden voor de studie. Wij zullen dan telefonsich contact opnemen met patiënt. Mailen kan ook naar info@flywheelstudie.nl.

Dit onderzoek is in samenwerking met het CZ Fonds.