Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Vaak ander klachtenbeeld bij (sportende) vrouwen

Komt een vrouw bij de dokter… dan blijkt dat de klachten die zij heeft, regelmatig niet herkend worden als hartklachten. Bewustwording van de risico’s die vrouwen lopen en aandacht voor vrouwspecifieke risicofactoren, zoals zwangerschapsvergiftiging of een vroege menopauze, is dus belangrijk. Want meer vrouwen dan mannen overlijden aan hart- en vaatziekten in Nederland. En de gemiddelde leeftijd waarop hartklachten tot uiting komen, is dalende. Dat maakt dat jonge sportende vrouwen ook te maken kunnen krijgen met hartproblemen.

Komt een vrouw bij de dokter… dan blijkt dat er geen richtlijnen zijn voor zorgverleners die vrouwelijke topsporters begeleiden tijdens de zwangerschap. Veel medische professionals kunnen deze sportieve vrouwen niet voorzien van specifieke informatie over hun vragen, zowel tijdens de zwangerschap als na de bevalling. Terwijl zij juist behoefte hebben aan persoonlijk advies met goede informatie en ondersteuning.

Komt een vrouw bij de dokter… dan blijkt dat er toch echt wezenlijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, maar dat onderzoek binnen de gezondheidszorg nog zo vaak gericht is op mannen. Zo ook rondom de bekkenbodemspieren. Voor artsen en fysiotherapeuten is het essentieel om de werking van de vrouwelijke bekkenbodem te (er)kennen. Want daarmee begrijp je welke rol deze speelt in maatschappelijke deelname, prestatie en kwaliteit van leven naast andere psychosociale factoren.

Tijdens ons Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres 2023 staat de vrouw centraal. Donderdag en vrijdag nemen een cardioloog, een gynaecoloog, een sportarts en een fysiotherapeut ons mee in de wereld van vrouwelijke (top)sporters en wat wij daarvan kunnen leren voor betere zorg aan vrouwen!