Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Anne Benjaminse en Nick van der Horst winnen TulipMed Prijs voor Sportgeneeskunde 2016

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) stimuleert het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de sportgeneeskunde en reikt daarom ieder jaar de ‘TulipMed Prijs voor Sportgeneeskunde’ uit. De prijs wordt in twee categorieën uitgereikt: beste proefschrift en beste wetenschappelijke artikel.  Ook dit jaar is weer ruimschoots gehoor aangegeven aan de oproep en zijn veertien proefschriften en acht wetenschappelijke artikelen ingediend.

Tijdens de 12e editie van het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres van de VSG zijn op donderdag 24 november zijn de prijzen uitgereikt.

De winnaar in de categorie ‘beste proefschrift’ is Anne Benjaminse geworden. Zij ontving een cheque ter waarde van € 2.000,- uit handen van TulipMed. Het proefschrift getiteld ‘Motor learning in ACL injury prevention’ werd door de jury onder voorzitterschap van Dr. Hans Tol hoger gewaardeerd dan de twee andere genomineerde proefschriften.

Een tweede plaats, en cheque t.w.v. € 500 was er voor sportarts Suzan de Jonge met haar proefschrift  ‘Midportion Achilles Tendinopathy: Incidence, Imaging and Treatment’. Ellen Kemler werd derde met haar proefschrift ‘Acute lateral ankle sprains: form functional treatment to prevention’ en ontving een cheque van € 250.

De winnaar in de categorie ‘beste wetenschappelijk artikel’ werd uitgereikt aan Nick van der Horst. Zijn artikel ‘The preventive effect of the nordic hamstring exercise on hamstring injuries in amateur soccer players: a randomized controlled trial’ werd hoger gewaardeerd dan de twee andere genomineerde artikelen: 

  • ‘No association between fibrosis on magnetic resonance imaging at return to play and hamstring reinjury risk’. Guus Reurink
  • ‘The medial tibial stress syndrome score: a new patient-reported outcome measure’. Marinus Winters

De TulipMed Prijs voor Sportgeneeskunde is ingesteld door de Vereniging voor Sportgeneeskunde en wordt financieel mogelijk gemaakt door TulipMed.