Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

7e Post Olympisch Sportcongres: various sports en serious injuries

Datum: Donderdag 22 september 2016
Locatie: Papendal Arnhem
Accreditatie sportartsen: 5 punten

Inmiddels liggen de Olympische Zomer Spelen 2016 weer achter ons. Een evaluatie van deze Zomer Spelen is de volgende stap en dit doen wij graag samen met u als sportarts.

Het medische begeleidingsteam van de ploeg heeft dit keer voor grote uitdagingen gestaan. Tijdens de jaren voorbereiding wordt met de beste nationale en internationale experts op het gebied van sportmedische begeleiding van topsportevenementen overleg gepleegd om “Team NL” zo goed mogelijk van advies te kunnen voorzien. Bovendien is een High Performance team geformeerd dat zich bezig houdt met preventie en innovaties op gebied van behandelingen en prestaties van de olympische sporters.

En dan tijdens de Spelen zelf. Graag nemen wij u als sportarts mee naar een aantal interessante casussen, die zich vlak voor of tijdens de Spelen hebben voorgedaan. Want ook daar kunt u de sportarts aantreffen. In dit geval gebeurde het chef-arts van NOC*NSF Cees-Rein van den Hoogenband. Samen met zijn team zorgt hij voor zowel de opvang als behandeling van acute (sport-)problematiek bij de atleten en behandelen zij waar nodig minder acute blessures en kwalen. Daarnaast zorgen zij voor een veilige en medisch optimale omgeving voor de topsporters.

Helaas bleven de blessures niet uit. Een greep uit de blessures die wij tijdens het Sportcongres aan u voor zullen leggen:

  1. Tom Dumoulin: Fietst met een radius fractuur naar een zilveren medaille: had de spalk toegevoegde waarde? Is overwogen om een operatie uit te voeren?
  2. Annemieke van Vleuten: Zij liep een ernstig trauma capitis op: was de traumaopvang adequaat?
  3. Maret Balkestein-Grothues: Zij liep een lateraal enkelbandletsel op: is het verantwoord met een dubbele enkelbandruptuur na 3 dagen weer een topwedstrijd te spelen?
  4. Daphne Schippers: in de aanloop naar de 100 meter schiet er “iets” in de lies: wat is de blessure en was deze belastbaar voor de 100 en 200 meter?
  5. Epke Zonderland: Rekstok turnen: hij ging voor goud en…viel. Een opsomming van het blessureleed in de voorbereiding.

Cees-Rein van den Hoogenband (traumachirurg), Jelle Heisen (sportfysiotherapeut) en Robert Kempers (sportarts) geven als verantwoordelijken van het medisch team NOC*NSF een toelichting en betrekken u bij de casuïstiek van de meest spraakmakende blessures in VaRIOus sports en SeRIOus injuries.

We sluiten het dagprogramma af met ervaringen uit Rio van enkele van de meest succesvolle olympische sporters(sters) van Rio 2016!

Kom naar het zevende NVT Post Olympisch Sportcongres om deze en vele andere boeiende verhalen met ons te delen