Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Symposium Kopzorgen

Worden sportblessures ‘tussen de oren’ onderschat?

Sportgericht organiseert is samenwerking met de interessegroep Sport van de Vereniging voor Bewegingswetenschappen Nederland en de ALO Amsterdam een symposium over hersenschade door sport.

Wanneer? Donderdag 17 maart 2016 van 16:30-21:30 uur
Waar? ALO Amsterdam

Hersenschade door sport - bijvoorbeeld chronische hoofdpijn, geheugenproblemen, depressies en vroegtijdige dementie - is een actueel thema. Op 10 maart gaat in Nederland de speelfilm ‘Concussion’ in première, met in de hoofdrol Will Smith. Hij speelt de forensisch patholoog Bennet Omalu, die onderzoek doet op de hersenen van enkele overleden American Football profs. De bestuurders van de National Football League zijn niet blij met zijn bevindingen. Het geromantiseerde verhaal (zie de trailer op YouTube) laat zien waar dit op uitdraait …

Na een hersenschudding in de sport komen frequent lichamelijke, cognitieve of psychische klachten voor. Van oudsher wordt dit vooral gekoppeld aan het boksen. Er zijn echter steeds meer aanwijzingen dat er ook in andere sporten - zoals American football, rugby, voetbal, (ijs)hockey, maar ook wielrennen en schaatsen - sprake zou kunnen zijn van een serieus probleem, dat door een mix van onwetendheid, onderschatting en onwil onvoldoende aandacht krijgt.

Het symposium ‘Kopzorgen’ agendeert deze problematiek. Is er inderdaad sprake van een probleem? Zo ja, is er iets aan te doen en gebeurt dit al in Nederland? Hoe wordt mogelijke hersenschade acuut (langs de lijn) en over langere termijn gedetecteerd? Is er bij een hersenschudding een adequaat return-to-play protocol en wordt dit ook toegepast? Wat is er bekend over de gevolgen van veelvuldig koppen? Vragen die voor vele sportbeoefenaars en hun begeleiders, ouders en partners van belang zijn. Met name voor de genoemde risicosporten.

Worden sportblessures ‘tussen de oren’ onderschat? Verschillende deskundigen geven hun visie op hersenschade door sport:

Nederlandse première van de documentaire ‘Head Games - The global concussion crisis’ (trailer).

Jacques van Rossum, bewegingswetenschapper: Hersenonderzoek aan de Boston University, in het bijzonder de ontwikkeling van een ‘sideline tool’ om hersenschade te meten.

Lieke Schiphof-Godart, Topsport Topics: Wat zegt de sportwetenschappelijke literatuur over hersenschade door sport?

Edwin Goedhart, bondsarts KNVB en voorzitter werkgroep hersenletsel van de Vereniging voor Sportgeneeskunde: Onderzoek en beleid m.b.t. hersenschade in de Nederlandse sport.

Dagvoorzitter is Hanno van der Loo, hoofdredacteur van vakblad Sportgericht.

PROGRAMMA en INSCHRIJVEN

Klik hier voor het volledige programma en het inschrijvingsformulier.

Voor abonnees van Sportgericht, leden van de Vereniging voor Bewegingswetenschappen Nederland (VvBN) en deelnemers aan de minor sports coaching van de ALO Amsterdam is deelname kosteloos. Voor andere deelnemers bedragen de kosten € 30,00 (incl. btw) per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie / thee, een broodmaaltijd en borrel na afloop.

Er is een beperkt aantal plaatsen en we raden u daarom aan snel in te schrijven.