Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Sportexpert: innovatieve kennisservice helpt professional bij te blijven

Het is een hele klus om door het oerwoud van informatie bij te blijven. Wie bezoekt dagelijks sites, leest nieuwsbrieven, vakbladen en is te vinden op online platforms? De drukke professional heeft behoefte aan goede en bruikbare kennis, maar heeft niet de tijd om dagelijks het web af te struinen en alle media tot zich te nemen. Daarom lanceren het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) met ingang van april een nieuwe slimme service: Sportexpert.

De tijd is rijp voor een innovatieve service die aansluit bij de kennisbehoefte van de lezer. “Mensen willen zelf bepalen waarover ze informatie ontvangen en die lezen wanneer het hen uitkomt”, zegt Nanette Hagedoorn, brein achter Sportexpert en werkzaam bij NISB. VSG, NISB en een scala aan partners hebben de krachten gebundeld om alle beschikbare kennis op thema aan te bieden. Artikelen worden met bronvermelding gepubliceerd en in veel gevallen ook gevalideerd of geduid. “Bij onderzoeksresultaten wordt aangegeven hoe deze kunnen worden geïnterpreteerd. Dit kan aanleiding zijn om er over door te praten op een kennisdag”, aldus André de Jeu, mede-initiatiefnemer en directeur van VSG.

Alle kennis via één kanaal

Het is voor het eerst dat zo’n breed scala aan organisaties in de sport gezamenlijk kennis verspreidt via één kanaal. Deelnemende partners zijn Mulier Instituut, de werkgeversorganisatie WOS, KNLTB, NOC*NSF, Sportkracht12, de Vereniging voor Sportgeneeskunde, Onbeperkt Sportief en Kennispraktijk. Zij leveren hun kennis aan de Sportexpert-lezer. Uitgever Arko Sports Media voert de redactie en stelt ook vele artikelen en publicaties beschikbaar in Sportexpert. Daarnaast verzamelen de informatiespecialisten van NISB dagelijks de openbare publicaties van tal van relevante online bronnen en selecteren zij die op relevantie voor de Sportexpert-abonnee.

Uit deze enorme hoeveelheid informatie en kennis kiest een abonnee de thema’s die voor hem of haar relevant zijn. De artikelen, berichten en rapporten over deze thema’s verschijnen wekelijks of dagelijks in de mailbox. Met één muisklik komt de lezer op de site van Sportexpert waar hij zijn publicaties vindt en bewaart in een persoonlijke leeslijst. Ook kan er gezocht worden in de kennisbank met meer dan 15.000 publicaties.

Gratis kennismaken kan tot 1 juli, daarna kost Sportexpert € 4,95 per maand. Organisaties en individuele professionals die een abonnement willen afsluiten gaan naar www.sportexpert.nl. Zij betalen maandelijks een kleine bijdrage voor de service. VSG stelt een abonnement gratis beschikbaar voor haar leden. NISB blijft als kennisinstituut uiteraard de kennis over sport en bewegen op de vertrouwde voet verspreiden via www.nisb.nl ; Sportexpert biedt tegen betaling service op maat , vergelijkbaar met het concept van journalistieke internetdiensten als Blendle en De Correspondent. Organisaties die belangstelling hebben om kennispartner te worden of een collectief abonnement voor de medewerkers af willen sluiten, kunnen contact opnemen met NISB: (0318) 490 900.