Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Sportartsen Steef Bredeweg en Robert-Jan de Vos winnen TulipMed Prijs voor Sportgeneeskunde 2015

De Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) stimuleert het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de sportgeneeskunde en reikt daarom ieder jaar de ‘TulipMed Prijs voor Sportgeneeskunde’ uit. De prijs wordt in twee categorieën uitgereikt: beste proefschrift en beste wetenschappelijke artikel.  Ook dit jaar is weer ruimschoots gehoor aangegeven aan de oproep en zijn negen proefschriften en vijftien wetenschappelijke artikelen ingediend.

Tijdens de 11e editie van het Sportmedisch Wetenschappelijk Jaarcongres van de VSG zijn afgelopen donderdag de prijzen uitgereikt.

De winnaar in de categorie beste proefschrift is sportarts Steef Bredeweg geworden. Hij ontving een cheque ter waarde van € 2.000,- uit handen van TulipMed. Het proefschrift getiteld ‘Running related injuries; the effect of a preconditioning program and biomechanical risk factors’ werd door de jury onder voorzitterschap van Dr. Bart Staal hoger gewaardeerd dan de twee andere genomineerde proefschriften. Een tweede plaats, en cheque t.w.v. € 500, was er voor Tim Snijders met zijn proefschrift  ‘Satellite cells in skeletal muscle atrophy and hypertrophy’. Mirka Jansen werd derde met haar proefschrift ‘Playgrounds; play hard, learn easy’ en ontving een cheque van € 250.

De winnaar in de categorie ‘beste wetenschappelijk artikel’ werd uitgereikt aan sportarts Robert-Jan de Vos. Zijn artikel ‘Clinical findings just after return to play predict hamstring re-injury, but baseline MRI findings do not’ werd hoger gewaardeerd dan de twee andere genomineerde artikelen: 

  • ‘The diagnostic accuracy of exercise electrocardiography in asymptomatic recreational and competitive athletes’, Danny van de Sande
  • ‘Platelet-rich plasma injections in acute muscle injury’, Guus Reurink

De TulipMed Prijs voor Sportgeneeskunde is ingesteld door de Vereniging voor Sportgeneeskunde en wordt financieel mogelijk gemaakt door TulipMed.