Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Proefschrift sportarts Kasper Janssen nu online te bekijken

Een enkelverstuiking is de meest voorkomende sportblessure. Na een eerste verstuiking heb je als sporter ruim een jaar lang een dubbel zo hoog risico op een volgende. Gelukkig kun je wat doen om een herhaalde verstuiking te voorkomen, zoals het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining. Maar wat werkt het best om een volgende verstuiking te voorkomen?

Voor het antwoord op deze vraag volgde Kasper Janssen, sportarts en onderzoeker bij EMGO+ VUmc, een jaar lang 384 sporters na een enkelverstuiking. De sporters werden verdeeld over 3 groepen. Groep 1 kreeg een brace voor tijdens sport voor één jaar, groep 2 kreeg een oefentol om thuis twee maanden op te trainen, groep 3 kreeg een combinatie van beiden voor twee maanden. Na een jaar werd gekeken naar het aantal herhaalde verstuikingen en de kosten per groep. De opvallende conclusie was, dat bracen goedkoper is en meer enkelverstuikingen voorkomt dan trainen op een oefentol. In andere woorden: balanstraining is goed, maar een brace nog beter!

Lees het proefschrift en de infographic 'Enkelverstuiking' in de app, of bekijk de oefeningen en de brace tips in de ‘Versterk je Enkel‘ app