Solliciteer voor opleiding sportgeneeskunde

Om elke sportarts in opleiding perspectief te bieden op een passende arbeidsplaats is het aantal opleidingsplaatsen voorlopig beperkt tot zeven per jaar.

Toelating tot de opleiding verloopt via een sollicitatieprocedure. In Nederland zijn er momenteel tien opleidingsinstellingen, elk met een eigen lokaal opleidingsbeleid, gebaseerd op het Landelijke Opleidingsplan Sportgeneeskunde. De procedure start met een schriftelijke sollicitatie gericht aan de Stichting Beroepsopleiding tot Sportarts (SBOS), gevolgd door gesprekken met de sollicitatiecommissies van de verschillende opleidingsregio’s. De procedure staat open voor bevoegde artsen in Nederland met een goede beheersing van de Nederlandse taal, die gemotiveerd en enthousiast zijn over het vak sportgeneeskunde.

Het is mogelijk om de opleiding te combineren met een promotietraject. Bekijk daarvoor de AGIKO-regeling.

Solliciteren opleiding sportgeneeskunde. Doen!

Om te solliciteren voor de opleiding sportgeneeskunde geldt de volgende sollicitatieprocedure.

In het kort solliciteren

  • Geef in een motivatiebrief aan waarom je graag sportarts wil worden.

  • Mail je motivatiebrief, inclusief CV, naar SBOS@sportgeneeskunde.com.

  • Zorg dat je CV en motivatiebrief uiterlijk vrijdag 22 augustus 2025 in ons bezit zijn.
  • De opleiding start op 1 januari van het nieuwe jaar.

  • NB. Om te starten met de opleiding is het verplicht om de Basiscursus Sportgeneeskunde te hebben gevolgd.

Waar moet je aan voldoen voor de opleiding sportgeneeskunde?

  • Aantoonbare motivatie en enthousiasme om sportarts te worden.

  • Sollicitanten die een keuzecoschap Sportgeneeskunde hebben gedaan en/of agnio-ervaring in de sportgeneeskunde hebben, hebben een pré. Dit geldt ook voor sollicitanten die onderzoek op het terrein van de sportgeneeskunde hebben verricht.

  • Wat betreft de overige criteria kun je denken aan de volgende eigenschappen en vaardigheden: intellectuele vaardigheid, communicatieve en sociale vaardigheid, verbale vaardigheid, manuele vaardigheid, goede balans tussen praktische en wetenschappelijke oriëntatie, vaardigheid te kunnen functioneren in een complexe organisatie, zelfstandigheid, creativiteit, doortastendheid, proactieve houding, stressbestendigheid, algemene houding.

Sollicitatieprocedure

  • Alle ingekomen sollicitaties worden door de SBOS doorgestuurd naar de zeven opleidingsregio’s die het komende jaar een opleidingsplaats beschikbaar hebben.

  • Plaatsingskansen worden vergroot als je in je motivatiebrief aangeeft ‘geen voorkeur’ te hebben voor bepaalde opleidingsregio’s. Wel wordt aan je gevraagd een voorkeursvolgorde op te geven ten aanzien van de regio’s. Hier wordt – indien mogelijk – rekening mee gehouden bij de indeling van eventuele sollicitatiegesprekken.

  • Indien je op je motivatiebrief aangeeft beslist niet bij een specifieke opleidingsregio te willen solliciteren (door het niet op te nemen in de voorkeursvolgorde), wordt je motivatiebrief niet naar die betreffende opleidingsregio gestuurd.

  • De opleidingsregio’s worden niet geïnformeerd over de voorkeursvolgorde van opleidingsregio’s die je opgeeft.

  • De opleidingsregio’s maken een voorkeursvolgorde ten aanzien van de sollicitanten en selecteren uit alle ontvangen brieven drie tot zes sollicitanten. De sollicitanten worden door de SBOS uitgenodigd voor een gesprek.

  • De eerste ronde sollicitatiegesprekken vindt voor alle opleidingsregio’s plaats op 1 dag in Bilthoven. In 2025 is de vastgestelde datum en locatie: Dinsdag 7 oktober 2025 tussen 13.00 – 16.30 uur bij de SBOS te Bilthoven. Vertegenwoordigers van alle opleidingsregio’s die volgend jaar instroom hebben, voeren op die dag de sollicitatiegesprekken met de door hen geselecteerde kandidaten.

  • Elk sollicitatiegesprek duurt maximaal 30 minuten.

  • Er worden tijdens de individuele sollicitatiegesprekken géén toezeggingen gedaan door de opleidingsregio’s.

  • Na afloop van de sollicitatiegesprekken word je door een medewerker van de SBOS gevraagd of je de opgegeven voorkeursvolgorde op je motivatiebrief n.a.v. het sollicitatiegesprek is gewijzigd. Dit is niet van invloed op eventuele aanname maar maakt het voor de opleider gemakkelijker om de nieuwe aios te verdelen over de beschikbare opleidingsplekken.

  • Op 8 oktober 2025 worden alle sollicitanten telefonisch door een vertegenwoordiger van de opleidingsregio van de uitslag op de hoogte gebracht.

  • Als na deze eerste sollicitatieronde nog opleidingsplaatsen beschikbaar zijn in bepaalde regio’s, wordt een tweede sollicitatieronde ingelast. Deze tweede ronde vindt plaats in de opleidingsregio’s zelf. De SBOS neemt contact op met de overgebleven kandidaten uit de eerste ronde om het vervolgtraject af te stemmen en hen te informeren over de datum voor de sollicitatiegesprekken in de tweede ronde.​

Heb je na het lezen van bovenstaande informatie vragen? Stuur gerust een mail naar Ilona Uijterlinde: ilona.uijterlinde@sportgeneeskunde.com