Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Onderzoek hielklachten bij jonge sporters

Onderzoek hielklachten bij jonge sporters
Hielklachten bij jonge sporters komen vaak voor. Op dit moment kunnen we voor jonge sporters met hielklachten nog moeilijk voorspellen hoelang het herstel gaat duren. Graag willen wij hiernaar meer onderzoek doen door middel van het invullen van vragenlijsten, het uitvoeren van enkele fysieke testen en het doen van een echo onderzoek. Na 6, 12, 24, 52 en 104 weken zal per e-mail een vragenlijst naar u worden verzonden. Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om te bepalen welke factoren de snelheid van het herstel kunnen voorspellen bij jonge sporters met hielklachten. Hiermee hopen we in de toekomst jonge sporters met hielklachten beter te kunnen helpen.
Severs Disease.png
Algemene informatie over de ziekte van Sever
Wanneer een kind hielklachten heeft tijdens of na het sporten, kan het zijn dat er sprake is van de ziekte van Sever. De ziekte van Sever wordt gekenmerkt door zwelling en pijn aan de binnen- en buitenzijde van het hielbeen ter hoogte van de groeischijf. Bij kinderen is het hielbeen nog niet volledig ontwikkeld en bestaat het uit twee delen, verbonden door een groeischijf. De achillespees is een grote pees in het onderbeen die aanhecht aan dit hielbeen. Bij hoge sportbelasting komen er veel krachten op het hielbeen te staan wat klachten kan geven bij jonge sporters. De klachten zullen vanzelf verdwijnen wanneer kinderen zijn uitgegroeid. Het hielbeen bestaat na sluiting van de groeischijf namelijk niet meer uit twee delen, maar is samengegroeid tot één deel. Tot die tijd, kunnen we wel ondersteunende therapie bieden, zoals podotherapeutische zolen en oefeningen. Dit onderzoek richt zich niet specifiek op de behandeling, maar op factoren die van invloed zijn op het herstel van de blessure. Hierover is nog onvoldoende bekend en daardoor kunnen zorgverleners maar beperkte informatie geven. Dit is echter wel belangrijke informatie voor de jonge sporters. Om die reden wordt dit onderzoek uitgevoerd.

Voor meer informatie over de studie verwijs ik u graag naar onze facebookpagina M Sever; The PAS-study via de volgende link: https://www.facebook.com/PASstudy/.

Meer informatie kunt u ook vinden op de website van het Erasmus MC via de volgende link: https://www6.erasmusmc.nl/47460/res/2920566/tendonresearchcentre/passtudie

Voor interesse in het onderzoek en vragen over eventuele deelname kunt u mailen naar d.basie@erasmusmc.nl