Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Kwaliteitsvisitatie een verplicht nummer! Hoezo? Interview Carola Dijkers

Het jaarlijkse ‘IVP etentje’ van Carola Dijkers en haar visitatiegroep is inmiddels een ingeburgerd uitje waar alle deelnemers naar uit kijken. ‘Natuurlijk is de kwaliteitsvisitatie een ‘noodzakelijk kwaad’ voor onze herregistratie, maar je kunt er met je collega’s ook een leuke draai aan geven. Bijvoorbeeld door in een ontspannen omgeving naar de huidige situatie te kijken en vervolgens met elkaar te praten over waar je als vakgroep naar toe wilt werken. Op deze manier leer je ook je collega’s op een andere manier kennen.’

In 2018 meldde Carola Dijkers zich bij de Commissie Visitatie Sportartsen (CVS) van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) aan als visitator. Na een korte ‘introductiecursus’ is zij als aspirant visitator toegevoegd aan een lopend visitatieproces. Een erg leerzaam traject vindt zij.

Vervolgens was ze in 2020 zelf aan de beurt om gevisiteerd te worden door collega’s. Zij zat in een groepje met drie sportartsen van haar eigen werkplek en twee sportartsen van daarbuiten. De groepsvisitatie hebben ze gedaan met twee sportartsen die wel bij hen in het centrum werkten, maar elders individueel gevisiteerd werden.

‘Wat mij betreft niet helemaal ideaal, maar het was niet anders. Wij vinden het nu eenmaal belangrijk om de groepsvisitatie met de gehele groep te doen. Als groep hebben we een paar keer afgesproken, dus ook met de sportartsen die elders gevisiteerd werden. De individuele onderdelen hebben we onderling gedaan met de sportartsen die bij ons centrum werkzaam waren. De twee ‘van buiten’ waren elkaars buddy.’

Persoonlijk vindt Carola een kwaliteitsvisitatie een belangrijk moment om eens stil te kunnen staan bij hoe zij het vak als sportarts ziet en ervaart, waar ze nu is en waar ze naar toe zou willen. Het is goed om af en toe te reflecteren. Dat geldt wat haar betreft voor zowel het individu als de vakgroep. Zeker in een centrum waar je als sportarts in loondienst bent, en dus niet persé altijd een bijdrage levert aan het uitstippelen van het beleid, is het goed om af en toe de check te doen of alle neuzen nog dezelfde kant op staan.

Carola en haar collega sportartsen uit haar centrum spreken dus een paar keer per jaar af voor een soort ‘IVP etentje’. Het biedt een andere setting dan ons maandelijks vakgroep overleg. We kunnen dan in een ontspannen en gezellige setting ‘vergaderen’, hetgeen ons ruimte geeft tot andere gesprekken en reflectie op handelen en waar we als vakgroep naar toe willen. Zo verwordt een noodzakelijk kwaad tot een aangenaam samenzijn, waarna een ieder weer met frisse energie en ideeën huiswaarts gaat.

Wel hoopt Carola dat bij een volgende visitatie haar groep als één geheel gevisiteerd kan worden. Dat zou voor haar het kwaliteitsvisitatieplaatje compleet maken.

Carola Dijkers werkt bij Sportgeneeskunde Rotterdam.