Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Inschrijving geopend voor de wetenschappelijke avond: goede mondzorg en (top)sport: een dubbele prestatie!

Datum: 
dinsdag 11 oktober 2016
Locatie: 
Sportgeneeskunde Nederland, Professor Bronkhorstlaan 26, Bilthoven
Doelgroep: 
Sportartsen, aios-sportgeneeskunde, huisartsen en overige artsen
Accreditatiestatus: 
Sportartsen en huisartsen: 3 uur

In het kader van de deskundigheidsbevordering organiseert de Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg (SOS) namens de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) ieder jaar wetenschappelijke bijeenkomsten. De sprekers op deze laatste wetenschappelijke bijeenkomst van 2016 houden allen een voordracht met betrekking tot het onderwerp de interactie tussen mondgezondheid en de (top)sportprestatie.

 “Veel sporters die tijdens de Olympische Spelen in 2012 de tandheelkundige kliniek bezochten, gaven aan beter te kunnen presteren als ze meer aandacht hadden gegeven aan hun mondgezondheid.”

Een goede mondzorg kan acute of lange termijn tandheelkundige problemen voorkomen. Een (top)sporter heeft een vergroot risico op tandheelkundige problemen als intra-orale (acute) ontstekingen, parodontitis, verhoogde cariës activiteit en/of slijtage van tanden en kiezen. Juiste informatie en een goede risicoanalyse van het gebit kan de prestatie en de mondgezondheid van een topsporter positief beïnvloeden. Het opstellen van een individueel preventief en/of curatief zorgplan zou om deze reden dan ook een onderdeel moeten vormen van een fysieke keuring. 

Tijdens deze avond wordt de relatie tussen, spieractiviteit in het orofaciale gebied, het gebit in het algemeen en een ongezonde mondflora, en een sportieve prestatie op hoog niveau uitgebreid geanalyseerd en besproken.

De avond wordt geopend door Hugo Vreugdenhil. Hij is tandarts-gnatholoog in zijn eigen praktijk in Geldermalsen en verzorgt op dit gebied regelmatig cursussen. Hugo Vreugdenhil bespreekt wat parafunctionele activiteiten zoals klemmen en knarsen kunnen betekenen voor het musculaire systeem in het hoofd-halsgebied en welke invloed dit kan hebben op de sportprestatie.

De tweede spreker, Michiel Lieshout, is als restauratief tandarts werkzaam bij een verwijspraktijk in Rotterdam. Daarnaast is hij als tandarts maxillofaciale prothetiek verbonden aan het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Nederlands Kanker Instituut) en houdt zich daarnaast bezig met het tandheelkundig screenen van (top)sporters (PROCLINsport). Michiel Lieshout zal in het algemeen een mogelijke interactie tussen (top)sport en de mondgezondheid belichten; welke factoren spelen een rol bij het ontstaan van een slechte mondgezondheid bij sporters, welke gevolgen kan sportvoeding hebben, wat is het nut en de noodzaak van een preventieve screening van het gebit.

De laatste spreker is prof. dr. Bruno Loos, tandarts parodontoloog. Hij is verbonden aan de opleiding tandheelkunde te Amsterdam (ACTA) en is voorzitter van de sectie parodontologie / orale biochemie. Tevens is hij hoofdopleider van het postgraduate programma parodontologie. Bruno Loos is nauw betrokken bij onderzoek betreffende genetische aanleg en de immunobiologie van parodontologische afwijkingen en betrokken bij klinisch onderzoek naar de relatie tussen orale gezondheid en algehele gezondheid. Hij belicht de invloed van orale gezondheid op de algehele fysieke conditie en dus ook de sportprestatie.

Kosten

  • VSG leden: € 80,00
  • Niet-VSG-leden: € 125,00. U kunt direct lid worden van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) en profiteren van de prijs voor VSG-leden. Klik om direct lid te worden van de VSG.  
  • Aios-sportgeneeskunde: € 40,00

Maximaal aantal deelnemers
Het maximale aantal deelnemers bedraagt 60.

Programma en inschrijven