Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Inschrijving geopend voor cursus Sportmedische Aspecten van indoor-balsporten

Datum: 
vrijdag 07 oktober 2016
Locatie: 
Korfbalvereniging OVVO/De Kroon, Sportpark Daalseweide, Sportparkweg 9 Maarssen
Doelgroep: 
Sportartsen, aios-sportgeneeskunde, huisartsen en overige artsen
Accreditatiestatus: 
Sportartsen en huisartsen: 6 punten

Er zijn verschillende indoor-balsporten (basketbal, handbal, korfbal en zaalvoetbal). Natuurlijk zijn de regels van deze sporten sterk verschillend, maar dat geldt niet voor de blessures die daarbij op kunnen treden. Deze sporten worden gekenmerkt door een hoog blessurerisico. Ook omdat deze sporten veel beoefenaren hebben, zult u op uw (toekomstige) spreekuur regelmatig deze sporters krijgen. Dat is voor de Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg (SOS) reden om regelmatig een cursus te organiseren waarin deze sporten aan bod komen, met in deze cursus het accent op korfbal. 

Korfbal
Het imago van korfbal wordt vooral bepaald door het feit dat het alleen in Nederland en België beoefend wordt en daarbij de naam heeft een typische familiesport te zijn. Toch is het een volwaardige (top)sport met zijn eigen karakteristieken, waarvan in Nederland alleen al 100.000 beoefenaren zijn.

Met name de top traint steeds meer (10-20 uur per week) en wordt gekenmerkt door een verhoogd blessurerisico (incidentiedichtheid 2,3 blessures per 1000 korfbaluren). Reden voor het SOS om in nauwe samenwerking met de medische commissie van het KNKV deze cursus te organiseren.

Omschrijving cursus
Tijdens deze cursus zal in het kort de organisatie en het medische beleid van de KNKV besproken worden, de training van de korfballer en het materiaal waarmee en waarop deze traint alsmede de meest voorkomende (korfbal-)blessures en de preventie daarvan. Daarbij zal er niet alleen ruimte worden ingebouwd voor interactie met de docenten, maar binnen het onderdeel ‘eigen vaardigheid’ ook voor ‘interactie’ met korfbal internationals. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal het onderdeel ‘eigen vaardigheid’ indoor of outdoor georganiseerd worden. Neem dus zowel indoor als outdoor kleding en schoenen mee!

Maximaal aantal deelnemers
Het aantal deelnemers is maximaal 45.

Kosten
De prijs voor deze cursus inclusief lunch en cursusmateriaal bedraagt € 295,00.  

Programma en inschrijven