Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Filmpjes met oefeningen kunnen sporters sneller helpen te herstellen bij een blessure

Sportzorg.nl heeft in samenwerking met een aantal sportartsen 31 nieuwe filmpjes ontwikkeld met oefeningen voor de sporter. Dit zijn oefeningen voor sporters met klachten van de achillespees, lies, patellapees en het patellofemoraal pijnsyndroom.

In het verleden zijn er al filmpjes gemaakt met oefeningen voor versterking van de enkel en beenspieren en het verbeteren van de rompstabiliteit. Alle filmpjes zijn te bekijken via www.sportzorg.nl/oefeningen.

Als behandelaar legt u het herstelprogramma aan de geblesseerde sporter uit en doet u de oefeningen voor. U attendeert de sporter op www.sportzorg.nl/oefeningen. Hij/zij kan de oefeningen vervolgens thuis zelfstandig uitvoeren.

Aandachtspunten
Bij het gebruik van het programma van herstelbevorderende oefeningen dient u op het volgende te letten:

  1. Om de voortgang van het herstelprogramma te bewaken en om het programma eventueel bij te stellen, is het noodzakelijk dat u de geblesseerde sporter regelmatig in uw praktijk terug laat komen.
  2. In de uitleg bij de filmpjes wordt aangegeven dat de sporter voor het optimaal uitvoeren van (sportspecifieke) oefeningen kan overleggen met de behandelaar/begeleider. Op sommige momenten dient u het tijdstip waarop met een bepaalde oefening begonnen kan worden zelf aan te geven. Houd hier rekening mee!
  3. Het herstelprogramma hoeft niet exact te worden opgevolgd zoals staat weergegeven. Afhankelijk van de ernst van de blessure kunt u de opbouw van het programma aanpassen en variaties op de oefeningen geven. Zodoende wordt het programma afgestemd op de individuele sporter.
  4. Zowel (sport)artsen, (sport)fysiotherapeuten,  sportmasseurs kunnen in hun beroepsuitoefening gebruik maken van de filmpjes. Bedenk echter steeds of u gerechtigd bent bepaalde handelingen uit te voeren. Zo niet, verwijs dan altijd allereerst door naar een (para)medicus, alvorens u zelf met de geblesseerde sporter een herstelprogramma gaat doen.