Cursus Sportfysiotherapie

Datum: 
donderdag 30 september 2021
Locatie: 
Bilthoven
Doelgroep: 
AIOS sportgeneeskunde, sportartsen, huisartsen en overige artsen.
Accreditatiestatus: 
Accreditatie wordt aangevraagd voor sportartsen en huisartsen

Aanmelden: via deze link

(Sport-)artsen werken frequent samen met sportfysiotherapeuten, zowel als verwij­zer als bij de sportmedische begeleiding van individuele sporters en sportteams. In deze samenwerking is kennis over het domein sportfysiotherapie belangrijk. De sportfysiotherapeut richt zich op curatie en preventie van sportblessures middels sportrevalidatie of additionele training. Bewegingsanalyse en sportanalyse dragen bij aan de praktische invulling van dit soort trajecten.

Het revalideren van een sporter omvat vele aspecten, tijdens deze cursus zal de focus gelegd worden op vergaren van nieuwe inzichten en de vertaalslag naar de praktijk. Bewegingsanalyses en bespreken van complexiteit van bewegen binnen diagnostiek en behandeling van casussen uit de praktijk staan centraal.

De veel gebruikte vereenvoudigde modellen van sportrevalidatie doen geen recht aan de complexiteit van bewegen in sport specifieke situaties. Tijdens deze cursus worden nieuwe inzichten over behandelmogelijkheden bij sportblessures en preventieve interventies met u gedeeld gebaseerd op Dynamische Systeem Theorieën. De ontwikkelingen vanuit wetenschappelijk onderzoek worden toegepast op casuistieken waarbij inzicht wordt verkregen over (sport)specifieke en evidence-based oefen-/trainingsprogramma’s.

Op basis van diverse casuistieken wordt er gedurende deze cursus op een interactieve manier onderwijs verzorgd. Alles gericht op de klinische context waarin de sportfysiotherapeut en de sportarts werkzaam zijn. Hierbij zal de docent Michel Eskes sturen en adviseren.

Michel Eskes is sportfysiotherapeut/manueel therapeut en MSc. Klinische Epidemioloog met een uitgebreide didactische ervaring, onder andere als docent in de Master Opleiding Sportfysiotherapie van de SOMT University. Daarnaast is hij vestigingsmanager en Case manager bij Annatommie Medisch Centrum te Amersfoort.

Na het volgen van deze cursus bent u op de hoogte van training en oefentherapie bij verschillende sport gerelateerde musculoskeletale aandoeningen waar de sportarts mee geconfronteerd wordt en waarvoor u een gedegen inschatting kan maken wanneer en waarvoor u de samenwerking met de sportfysiotherapeut in zou kunnen zetten.

Voor meer informatie zie onze folder inclusief het programma