Wetenschappelijke avond: Lies- en heupblessures

Datum: 
dinsdag 06 februari 2018
Locatie: 
Sportzorg Nederland, Professor Bronkhorstlaan 10 (gebouw 26), 3723 MB, Bilthoven
Doelgroep: 
Sportartsen, AIOS sportgeneeskunde, huisartsen, radiologen, orthopaeden en overige artsen.
Accreditatiestatus: 
De bijeenkomst is geaccrediteerd voor sportartsen en huisartsen voor 3 uur.

Let op: Voertaal deze avond is Engels. 

In het kader van de deskundigheidsbevordering organiseert de SOS namens de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) ieder jaar wetenschappelijke bijeenkomsten. De sprekers op deze eerste wetenschappelijke bijeenkomst van 2018 houden voordrachten met betrekking tot het onderwerp lies- en heupblessures.

Lies- en heupklachten komen veel voor bij sporters. Het zijn klachten waar veel onduidelijkheid bestaat over proces klacht naar diagnose. Recent is er internationale consensus bereikt over de terminologie en klinische classificatie van liesblessures bij sporters en femoroacetabulair impingement syndroom (FAIS) van de heup. Deze geven meer duidelijkheid over klinische presentaties van sporters. Vaak wordt er in de praktijk ook aanvullend diagnostiek gedaan om meer helderheid te krijgen over de diagnose. Hierover bestaat veel verwarring. Het doel van deze wetenschappelijk avond is om een overzicht te geven over de beschikbare evidence rondom beeldvorming voor lies- en heupklachten bij sporters in twee lezingen door een gerenommeerde radioloog. Deze lezingen worden gevolgd door het bespreken van casuïstiek, die voorbereid is door twee clinici met belangstelling voor lies- en heupklachten bij sporters. Dit zal illustreren hoe de wetenschappelijke kennis toegepast kan worden in de klinische praktijk.

Sprekers

Dr. Philip Robinson is een van de beroemdste radiologen in de wereld op gebied van liespijn en heupklachten bij sporters. Hij combineert al meer dan 15 jaar klinische praktijk met zowel MRI als echo, gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek. Hierdoor is hij een uitermate geschikte spreker voor deze wetenschappelijk avond. Hij werkt op de gerenommeerde MSK radiologie afdeling van Leeds Teaching Hospital in Engeland. Hij is ook betrokken geweest bij twee consensusartikelen over liesklachten bij sporters.

Dr. Adam Weir is sportarts en promoveerde op het gebied van liesblessures in 2011. Na zijn promotie is hij naar Qatar verhuisd waar hij 3 jaar in het sportmedisch ziekenhuis Aspetar heeft gewerkt bij het Sports Groin Pain Centre waar hij the clinical lead was. In zijn tijd daar heeft hij wetenschappelijk onderzoek gedaan naar liesblessures en klinisch gewerkt in een multidisciplinair team. Hij is recent begonnen in het Erasmus MC waar hij de medisch coördinator is van het academisch Centrum voor Liesblessures.

Rien Heijboer heeft als orthopaedisch chirurg gewerkt in het Erasmus MC en is recent gepensioneerd. Rien Heijboer is al meer dan 20 jaar consulent van Feyenoord en is lid van de medische staf van het Nederlands Elftal. Rien Heijboer heeft als aandachtsgebied sportletsels van het bewegingsapparaat, met specifieke expertise op het gebied van FAIS en arthroscopische chirurgie van de heup. Hij was één van de grondleggers van de theorie over ontwikkeling van het heupgewricht bij jonge voetballers en heeft wetenschappelijk onderzoek op dit gebied geïnitieerd. 

Programma

Datum/tijdstip

Deze wetenschappelijke bijeenkomst wordt gehouden op dinsdagavond 6 februari 2018 vanaf 19.00 uur. 

Kosten

  • De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 80 voor VSG leden en € 125 voor niet-VSG leden.
  • Aios sportgeneeskunde betalen € 40.

Inschrijven

Via het inschrijfformulier.