Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Voetbalmedisch symposium 2019. Diagnostiek van voetbalblessures

Datum: 
woensdag 27 februari 2019
Locatie: 
KNVB Campus, Woudenbergseweg 56, 3707 HX Zeist
Doelgroep: 
Sportartsen, (sport)fysiotherapeuten, huisartsen, orthopeden en medische staf voetbal
Accreditatiestatus: 
Accreditatie Sportartsen en huisartsen: 4 punten / Accreditatie Fysiotherapeuten registers algemeen en sport: 3 punten / Keurmerk: 4 punten / Accreditatie is aangevraagd voor sport(zorg)masseurs

Op woensdag 27 februari 2019 vindt op de KNVB Campus in Zeist voor de derde keer het voetbal-medisch symposium plaats. Dit jaar staat de eerste fase van iedere voetbalblessure centraal: de diagnostiek. Het symposium gaat in op de diagnostiek van de meest voorkomende voetbalblessures (enkel-, knie-, en liesblessures), de mogelijkheden van echografische diagnostiek en de on-field en off-field zorg van hoofdletsel. Er is wederom een internationale expert te gast, namelijk keynote spreker prof. dr. Jean-Benoît Morin, hoogleraar sportgeneeskunde aan de Faculty of Sport Sciences in Nice, Frankrijk. Tijdens het voetbalmedisch symposium zal prof. dr. Morin ‘force velocity profiling’ (FVP) toelichten. Op basis van een FVP kan men analyseren hoe de training ingesteld dient te worden om effectiever te sprinten of te springen.

Lees meer over prof. dr. Morin en zijn lezing door hier te klikken.

Naast prof. dr. Morin zullen de volgende sprekers kritisch kijken naar de diagnostiek van verschillende voetbalblessures

Drs. Edwin Goedhart is als sportarts al ruim 20 jaar actief in het profvoetbal. Hij is nu werkzaam als medisch manager op het SMC KNVB sinds 2013. Teamarts van het Nederlands elftal sinds 2012. Drs. Goedhart is vanaf 1995 teamarts van diverse voetbalclubs (Ajax, HFC Haarlem, AZ en Vitesse) en jeugdteams van de KNVB (1999-2002). Drs. Goedhart gaat spreken over de on-field diagnostiek van hoofdletsel, alsook het verdere beleid in de praktijk bij hoofdletsels als een hersenschudding.

Dr. Rien Heijboer is orthopedisch chirurg en meer dan 20 jaar consulent van Feyenoord. Hij is lid van de medische staf van het Nederlands Elftal, daarnaast is hij voorzitter van de sportorthopaedische werkgroep van de Nederlandse Orthopaedische Vereniging. Dr. Heijboer vertelt in zijn sessie over diagnostiek bij enkelblessures in het voetbal.

Drs. Rob Langhout is Fysio- en manueel therapeut werkzaam bij Fysiotherapie Dukenburg in Nijmegen. Daarnaast was hij actief als fysiotherapeut bij NEC Nijmegen. Momenteel doet Drs. Langhout onderzoek naar liesblessures, en zal vanuit zijn praktijk- en wetenschapservaring de diagnostiek bij liesblessures toelichten. Meindert Martens MSc is sport- / manueel therapeut bij NAC Breda en docent echografie bij NT-e. Hij gaat ons meenemen in de zin en onzin van echografie voor de diagnostiek van voetbalblessures, en zal ook kort de diepte ingaan omtrent nieuwe inhoudelijke ontwikkelingen op dit gebied.

Meindert Martens MSc is fysiotherapeut bij NAC Breda en als docent echografie verbonden aan het NT-e. Tijdens zijn voordracht zal hij de (on)mogelijkheden laten zien van echografie bij de diagnostiek van voetbalblessures. Tevens zal hij dieper ingaan op recente praktisch wetenschappelijke ontwikkelingen binnen de echografische diagnostiek, zoals bijvoorbeeld het meten van fascicle lengte bij hamstrings.

Drs. Floor Groot is Sportarts werkzaam bij De Sport- en Beweegkliniek in Haarlem en sinds 2013 als sportarts betrokken bij Jong Oranje. Vanuit de KNVB Campus is hij nauw betrokken bij revalidatietrajecten van knieblessures bij (top)voetballers. In zijn verhaal zal hij dieper ingaan op de diagnostiek van knieblessures in het voetbal.

Bekijk het complete programma

Kosten: € 99,-
Er is een maximum van 200 deelnemers, die in voorgaande jaren steeds overtroffen werd, dus zorg dat je er tijdig bij bent!  

Inschrijven