Thema avond: Sportmedische dilemma's over vrouwen en testosteron

Datum: 
dinsdag 05 november 2019
Locatie: 
informatie volgt nog
Doelgroep: 
Sportartsen / Huisartsen / (Sport)fysiotherapeuten/ AIOS
Accreditatiestatus: 
Wordt aangevraagd voor sportartsen en huisartsen
 
Thema avond:  'Ze zeggen dat ik geen meid ben.'

Sportmedische dilemma's over vrouwen en testosteron: eerlijke sport of stigmatisering

'Foekje Dillema, een Nederlandse topsprintster in het midden van de vorige eeuw, werd in 1950 door bestuursleden van de atletiekunie op weg naar een toernooi uit de trein gehaald en mocht nooit meer meedoen aan atletiekwedstrijden. ‘Ze zeggen dat ik geen meid ben’, vertelde ze haar teamgenoten.

Caster Semenya is een Zuid-Afrikaanse middenlange afstandloopster en won gouden medailles op WK en OS op de 800m. Ze heeft van nature een hoog testosteron gehalte. Sporters met een ‘disorder of sex development’ (DSD) en transgenders krijgen te maken met regels over de hoogte van hun testosteronwaarden, die de sport ‘eerlijker’ moeten maken.

Hoe sta jij als sportarts in deze discussie?

Heb je als begeleidend arts iets te maken met regels die de sport bedenkt?

Mag je meewerken aan een ‘eerlijke sport’, of houd je een moreel verwerpelijk systeem van stigmatisering en discriminatie in stand als je sporters op ‘sportieve indicatie’ een anticonceptiepil voorschrijft om hun testosteron te verlagen?

Over deze vragen organiseert de medisch ethische commissie van de VSG op 5 november 2019 een thema avond.

Pim de Ronde, endocrinoloog van de Anabolenpoli in Haarlem, vertelt je alles over de medische achtergronden van DSD en testosteron. Erik Broers is filosoof en gaat met de deelnemers in gesprek om te onderzoeken waar het ‘wringt’ in je hoofd als je als sportarts betrokken bent bij vragen over vrouwen, testosteron en eerlijkheid in de sport.

Meer informatie volgt maar zet alvast deze sessie van de medische ethische commissie in de agenda - dinsdagavond 5 november 2019