Sportmedische Aspecten van Wielersporten

Datum: 
vrijdag 24 september 2021
Locatie: 
Bilthoven
Doelgroep: 
AIOS sportgeneeskunde, sportartsen en overige artsen.
Accreditatiestatus: 
Accreditatie wordt aangevraagd voor sportartsen, huisartsen

Aanmelden: via deze link

Inleiding:

Wielersport is de verzamelnaam voor alle sporten op de fiets. Het zal geen verrassing zijn: in fietsland Nederland is de wielersport enorm populair. Aardig om te weten is dat de fiets oorspronlijk zelfs alleen werd gebruikt om te sporten . Pas later ontdekten we hoe handig de fiets is als vervoermiddel. 

De wielersport kunnen we onderverdelen in diverse disciplines. Wielrennen, mountainbiken en gravelbike zijn waarschijnlijk het bekendst. Maar ook het recreatieve fietsen kunnen we tot de wielersport rekenen. Voor elke discipline wordt gebruikgemaakt van een ander soort fiets. Ook de uitrusting en het parkoers verschillen vaak.

Met 1.4 miljoen fietsfanaten staat wielrennen in de top-3 van populairste sporten in Nederland. Steeds meer mensen beginnen met wielrennen/mountainbike met name om langere en meerdaagse tochten te gaan fietsen. U kunt hierbij denken aan de Amstel Gold race, Alpduez, Cape Epic, bikepacking en daarbij wordt de lijst aan mogelijke wilersport evenementen wereldwijd steeds groter. De praktijk leert dat echt niet alleen de ervaren wielersport beoefenaars, maar ook de minder ervaren wielrennerof mountainbiker zijn grenzen wil verleggen (al dan niet om geld binnen te halen voor het goede doel). Niet iedere sporter weet echter hoe hij/zij zich moet voorbereiden. Velen van hen zullen met vragen naar het Sportmedisch advies centrum/de Sportmedische instelling komen voor advies of met de vraag of u een ‘gezondheidsverklaring’ af kunt geven die in het buitenland vaak verplicht is.  

Leerdoelstellingen

In deze cursus wordt o.a. aandacht besteed aan de specifieke trainingsfysiologie van de verschillende wielersporten, epidemiologie van fietsblessures, relatie fietsblessures en fietsafstelling, voedingsaspecten rond wielerduursport en de cardiologische pathofysiologie van duursportbeoefening.

De behandeling van de sportspecifieke problematiek zal deels geschieden aan de hand van casuïstiek. Alle cursisten krijgen twee weken van tevoren een aantal casus per mail toegezonden met het verzoek deze voorafgaande aan de cursus in te besturderen en mee te nemen ter bespreking. Als u zelf casuïstiek in de groep wil bespreken, wordt deze verzocht dit uiterlijk twee weken van tevoren bij Sabine de Vries aan te geven (mailadres: sabine.devries@sportgeneeskunde.com ).

Ondanks het interactieve karakter van de dag kunnen we ons goed voorstellen dat u na deze dag ook graag even wil bewegen voordat u naar huis gaat.

De locatie van deze cursus leent zich sterk voor het zelf beoefenen van een wielersport. Wij nodigen u dan ook van harte uit om uw eigen fiets en materiaal mee te nemen zodat u na de cursus nog met inspanning kunt ontspannen.

 

Voor meer informatie zie onze folder inclusief het programma