Sportmedische aspecten van hardlopen

Datum: 
vrijdag 17 mei 2019
Locatie: 
Gooise Atletiek Club, Arena 103, 1213 NZ HILVERSUM (op loopafstand van station Hilversum Sportpark).
Doelgroep: 
Aios-sportgeneeskunde, sportartsen, huisartsen en overige artsen.
Accreditatiestatus: 
De cursus is voor sportartsen en huisartsen geaccrediteerd voor 6 punten.

In samenwerking met de Werkgroep medische zaken van de Atletiekunie en experts op hun vakgebied wordt de cursus ‘Sportmedische aspecten van hardlopen’ georganiseerd.

Er is voor gekozen om in deze cursus de aandacht te richten op de (middellange en lange afstand) loopnummers, omdat lopers een belangrijk deel uitmaken van de patiëntenpopulatie van de (sport)arts. Een groot deel van de lopers is ‘ongeorganiseerd’ of beoefent de loopsport als basistraining voor een andere tak van sport (bijvoorbeeld voetbal / roeien / tennis).

Programma

Download het complete programma. 

  • In het ochtendprogramma zal worden ingegaan op de biomechanica van het hardlopen in relatie tot de epidemiologie van blessures bij de (beginnende) hardloper. Waar moet je op letten bij het uitvoeren van een sportmedisch onderzoek en wat kun je daaruit concluderen?
  • Binnen het programma zal aandacht besteed worden aan de specifieke problemen die kunnen optreden bij ouderen. Daarnaast zal ingegaan worden op het voorkomen van eetgedrag problemen bij deze duursporters en hoe je deze kunt herkennen.
  • In het middagprogramma zal aandacht besteed worden aan het voorkomen van stressfracturen die bij deze tak van sport veelvuldig voorkomen en wat daar de meest geëigende behandeling van is. Tevens zal besproken worden wat de kwaliteit van loopschoenen daartoe kan bijdragen.
  • Het middagprogramma zal worden afgesloten door een trainer die al een decennium een grote groep zeer gemotiveerde lange afstandlopers traint, waarvan velen behoren tot de nationale top. Hij zal eerst in het kort een toelichting geven op zijn trainingsmethodes, waarna het programma zal worden afgesloten met een praktijkdeel op de baan.

Neem dus sportkleding mee!

Kosten

De prijs voor deze cursus inclusief maaltijden en cursusmateriaal bedraagt € 325

Inschrijven

Inschrijfformulier