Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Nieuw in de agenda: Wetenschappelijke avond: Maag-darmklachten gerelateerd aan inspanning

Datum: 
donderdag 15 oktober 2015
Locatie: 
inspearit-Cibit Academy. Professor Bronkhorstlaan 10, terrein Berg en Bosch, gebouw 90
Doelgroep: 
aios-sportgeneeskunde, sportartsen, huisartsen en overige artsen.
Accreditatiestatus: 
Sportartsen en huisartsen: 3 punten

In het kader van de deskundigheidsbevordering organiseert de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) ieder jaar wetenschappelijke avonden. De sprekers op deze avond houden allen een voordracht met betrekking tot het onderwerp ‘Maag-darmklachten gerelateerd aan inspanning’.

Maag-darmklachten tijdens fysieke inspanning komen veel voor. Niet alleen in de topsport, ook amateursporters krijgen hier regelmatig mee te maken. Tussen 25 en 70% van de duursporters heeft wel eens last van maag-darmklachten tijdens het sporten. De meest voorkomende klachten zijn brandend maagzuur, misselijkheid, krampen, ontlastingsaandrang en diarree.

De algemene oorzaken voor het ontstaan van deze klachten zijn het bewegen van de ingewanden tijdens het sporten, een verstoorde beweeglijkheid van het maag-darmstelsel, en zuurstoftekort van het maag-darmstelsel door redistributie van bloed naar de spieren.

De avond wordt geopend door Kim van Wijck. Zij is AIOS chirurgie in het Zuyderland ziekenhuis te Sittard / MUMC te Maastricht, en in 2013 gepromoveerd op het onderwerp ‘Mind the Gap; experimental studies on splanchnic hyperfusion and gastrointestinal integrity loss in man’. Kim zal een algemene inleiding van het onderwerp geven, gevolgd door een bespreking van haar onderzoek naar hypoperfusie van het maag-darmstelsel tijdens inspanning.

Daarna gaat Rinze ter Steege, maag-darm-lever arts bij de Keizer Kliniek in Assen en het UMC Groningen, in op het effect van sport op inflammatoire darmziekten, zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Waar moet je rekening mee houden bij het opstellen van een sportadvies voor deze patiënten populaties?

De derde spreker is Miriam van Reijen, atlete, bewegingswetenschapper en promovendus aan de VU Amsterdam. In haar presentatie deelt zij haar ervaringen met maag-darmklachten tijdens het marathonlopen en haar, grotendeels wetenschappelijke, zoektocht naar een oplossing. Ook zal zij ingaan op de vraag welke begeleiding een atleet hierbij van een sportarts verwacht.