Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Nieuw in de agenda: Wetenschappelijke avond Bewegen op recept

Datum: 
dinsdag 14 april 2015
Locatie: 
inspearit – Cibit Academy te Bilthoven
Doelgroep: 
AIOS sportgeneeskunde, sportartsen, huisartsen en overige artsen
Accreditatiestatus: 
De bijeenkomst is geaccrediteerd voor sportartsen en huisartsen voor 3 uur

In het kader van de deskundigheidsbevordering organiseert de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) ieder jaar Wetenschappelijke Bijeenkomsten. De sprekers op deze avond houden allen een voordracht met betrekking tot het onderwerp‘Bewegen op recept'.

Steeds meer mensen krijgen te maken met een chronische ziekte. Het RIVM voorziet een stijging van 5,3 miljoen in 2011 naar 7 miljoen in 2030. Daarbij zal ook het aantal mensen met twee of meer aandoeningen toenemen. Vooral door de vergrijzing steeg het aantal mensen met een ziekte het afgelopen decennium en die stijging zet door.

De wetenschap levert steeds meer bewijs van de positieve bijdrage van sport en/of bewegen (exercise is medicine) op het ziekteproces van diverse chronische ziekten. Op deze avond staat het effect van bewegen op een drietal chronische ziekten centraal, te weten: Diabetes type II, COPD en Hart &Vaatziekten.

In iedere voordracht staan de volgende vragen centraal:

  • waarom is training zo belangrijk voor deze populatie?
  • welke positieve effecten heeft het?
  • waar moet het trainingsprogramma uit bestaan?
  • is het trainingsprogramma voor iedere patiënt hetzelfde, of zijn er voor aanvang parameters te meten die de invulling van het programma bepalen?
Meer informatie