Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Nieuw in de agenda: cursus Sportmedische aspecten van wielersporten

Datum: 
donderdag 24 september 2015 t/m vrijdag 25 september 2015
Locatie: 
SMA Midden Nederland, Softwareweg 7 te Amersfoort
Doelgroep: 
aios-sportgeneeskunde, sportartsen, huisartsen en overige artsen
Accreditatiestatus: 
Sportartsen en huisartsen: 12 punten

Op donderdag 24 en vrijdag 25 september 2015 organiseert de Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg  in samenwerking met de sportartsen die deel uitmaken van de medische commissie van de Nederlandse Triathlon Bond de cursus Sportmedische Aspecten van Wielersporten.

De doelstelling van de cursus is om de arts in vier dagdelen te scholen in de sportmedische randvoorwaarden van een verantwoorde beoefening van de wielersport. In de cursus wordt o.a. aandacht besteed aan de trainingsfysiologie van wielrennen, de biomechanische afstelling van de fiets (in relatie tot het ontstaan van), wielrenblessures, voedingsaspecten, de zin en onzin van (screenend) bloedonderzoek (/ biologisch paspoort), de cardiologische précompetitiescreening en de specifieke keuringsrichtlijnen van de wielersport.

Casuïstiek
De bespreking van de sportspecifieke blessures en de keuringsrichtlijnen zal geschieden aan de hand van casuïstiek. Alle cursisten krijgen ruim van te voren casuïstiek per mail toegezonden, met het verzoek deze voorafgaande aan de cursus in te vullen en mee te nemen ter bespreking. Diegenen die zelf casuïstiek in de groep willen bespreken, worden verzocht dit uiterlijk twee weken van tevoren aan te leveren (volgens eenzelfde format als de door de docenten gemaakte casuïstiek) en deze per mail te sturen naar Els Stolk (mailadres: elss@sportgeneeskunde.com). De laatste middag zal de ingebrachte / voorbereide casuïstiek plenair worden besproken.

‘Eigen vaardigheid’
Op donderdagmiddag staat het onderdeel ‘eigen vaardigheid’ op het programma, waarbij gebruik gemaakt kan worden van het wielerparcours van WV Eemland. Voor het praktijkstuk hebben wij een beperkt aantal fietsen beschikbaar. Wij verzoeken u dan ook indien u in het bezit bent van een racefiets + helm deze mee te nemen. Tevens zullen enkele cursisten in staat gesteld worden als proefpersoon een Powerprofile test op een CycleOps ergometers te doen. 

Cursusfolder