Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Hoe kan mentaal en fysiek herstel door slaap bijdragen aan sportieve prestaties?

Op donderdag 14 november organiseert het Nationale Sportinnovatie Platform een Live Sessie over Slaap en Sportprestaties. Live sessies zijn bijeenkomsten rond een actueel thema waarin inhoud, netwerken en praktijk worden gecombineerd. In het platform werken InnoSportNL, Sports and Technology en Arko Sports Media samen. Bij deze sessie is de Radboud Universiteit Nijmegen nauw betrokken.   
 
Slaap is één van de belangrijkste herstelmechanismen van het menselijk lichaam en daarmee essentieel voor herstel, adaptatie en het leveren en verbeteren van topprestaties. Slaap is niet zozeer de afwezigheid van activiteit, maar een specifieke toestand van onze hersenen. Tijdens slaap komen unieke processen op gang die zorgen voor fysiek en mentaal herstel en die bijdragen aan onder andere het motorisch leerproces. Topsporters trainen intensief en prestatie en progressie zijn mede afhankelijk van de mate waarin een sporter kan herstellen van de geleverde inspanning. Het idee is dat hoe beter sporters slapen, hoe beter de prestaties zijn.   
 
De Live Sessie Slaap en Sportprestaties valt samen met de start van het door STW gefinancierde onderzoeksproject 'Optimizing sleep to improve performance in elite athletes'. In dit onderzoeksproject zal de komende vier jaar bij Nederlandse topsporters worden gekeken naar de relatie tussen slaap en sportprestatie, slaapefficiëntie, slaap timing, en herstel. Doel van het onderzoek is om op basis van deze informatie interventies te ontwikkelen die de slaap en prestatie van sporters kunnen verbeteren. Bij het onderzoek zijn naast de Radboud Universiteit ook NOC*NSF, InnoSportNL, Philips, Auping en verschillende nationale topsportploegen en talentteams betrokken. De projectleider van het onderzoek, Dr. Arne Nieuwenhuys (Behavioural Science Institute, Radboud Universiteit Nijmegen), is een van de sprekers op deze Live Sessie.   
 
Tijdens de Live Sessie geven een aantal vooraanstaande, internationale experts op het gebied van slaap en presteren presentaties: Prof. Torbjörn Akerstedt (Karolinska Institute, Stockholm University, Zweden), Dr. Ysbrand van der Werf (Netherlands Institute for Neuroscience, VU University Medical Centre, Amsterdam), en Dr. Shona Halson (Australian Institute of Sports, Canberra, Australië). Zij gaan met deelnemers en een discussiepanel bestaande uit vertegenwoordigers van de sport, wetenschap en industrie het gesprek aan. Vanwege de buitenlandse sprekers vindt deze Live Sessie volledig in het Engels plaats.   
 
Datum: donderdag 14 november 2013
Tijd: 12.00 – 17.30 uur
Locatie: Bilderberg Hotel Klein Zwitserland
Prijs: € 79,95 excl. btw per persoon. Dit bedrag is inclusief een broodjeslunch en factsheet over slaap en herstel

Lees verder voor het programma en om u in te schrijven.