Emergency Sports Medicine CCC (UEFA Football Doctor Education Programme)

Datum: 
woensdag 04 april 2018 t/m donderdag 05 april 2018
Locatie: 
Schola Medica te Utrecht (Orteliuslaan 750, 3528 BB Utrecht)
Doelgroep: 
Leden van het CCC, betrokken bij trainings- en wedstrijdbegeleiding
Accreditatiestatus: 
Sportartsen en huisartsen: 10 uur

Deze cursus is helaas vol. Indien u op de wachtlijst geplaatst wilt worden stuurt u een e-mail naar sos@sportgeneeskunde.com.

De cursus duurt in totaal 1,5 dag. Woensdagavond  4 april en donderdag 5 april

De beelden van voetballers die tijdens een wedstrijd voor het oog van de hele wereld collabeerden en gereanimeerd moesten worden, staan ons in het geheugen gegrift. Voetbal is een bal-/contactsport waarbij we rekening houden met  bepaalde traumata. Voor de verbetering van (met name de acute) medische zorg op het veld heeft de UEFA de cursus Emergency Medicine ontwikkeld. Diverse landen hebben deze cursus al georganiseerd en een aantal landen heeft als voorwaarde dat een teamarts een dergelijke cursus moet hebben gevolgd om op het veld medische zorg te mogen verlenen. Het CCC organiseert in samenwerking met de VSG (SOS) en Schola Medica de cursus Emergency Sports Medicine . Deze cursus is exclusief voor artsen die actief zijn in het voetbal. Hierdoor is er veel gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met collega’s die in dezelfde, bijzondere, omstandigheden werken.

Cursus inhoud / competenties

Centraal in deze cursus staat de opvang/behandeling van ‘de acute geneeskunde’ bij een wedstrijd- of trainingsactiviteit. Het betreft medisch handelen bij acute traumata (van hoofd, wervelkolom en het bewegingsapparaat) of bij ‘collapsed athlete’ (reanimatie en gebruik van een AED), alsook de opvang en behandeling van een anafylactische shock of een insult. In deze cursus zullen de nieuwe ABCDE-regels worden besproken aan de hand van de door de UEFA ontwikkeldepresentaties.  De praktijksituaties worden de volgende dag geoefend tijdens de skills- en scenariotrainingen. Voor deze skills- en scenariotrainingen wordt gebruikgemaakt van de faciliteiten van Schola Medica. Schola Medica is een onderwijs- en kenniscentrum o.a. op het gebied van spoedeisende eerste hulp voor huisartsen. Voor de cursus zal gebruik worden gemaakt van skillslabs en goed geïnstrueerde simulatiepatiënten (acteurs). De cursus Emergency Sports Medicine wordt afgesloten met een schriftelijk- en praktijkexamen. Na afloop van de cursus is de cursist in staat adequaat sportmedisch te handelen bij de acute problematiek in de sportmedische begeleidingssituatie.  Hieronder wordt verstaan:

  1. Het adequaat kunnen beoordelen van de toestand van het slachtoffer en het adequaat kunnen (be)handelen naar bevinden. Dit volgens de meest recente ABCDE-methodiek.
  2. Het adequaat en uniform kunnen verlenen  van spoedeisende eerste hulp door middel van:
    - Basic Life Support (BSL) en gebruik van de automatische Externe Defibrillator.
    - Stabilisatie van de CWK en het vertillen en/of vervoeren van de patiënt die verdacht wordt van nekletsel.
  3. Het uniform overdragen van de (ernst van de) acute problematiek aan het ambulancepersoneel/ het ziekenhuis.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de cursus wordt de deelnemer geacht de reader door te nemen en op basis van een pre-toets een inventarisatie te maken van de  gebieden die extra aandacht verdienen. De UEFA stelt hiervoor het e-learning platform beschikbaar voor de deelnemers.

Programma

Klik om het programma te downloaden

Docenten (onder voorbehoud)

Deze cursus wordt gegeven door gecertificeerde docenten onder leiding van Frank Baarveld (huisarts/clubarts) & Frans Rutten (anesthesioloog/spoedzorg).

Doelgroep

Leden van het CCC, betrokken bij trainings- en wedstrijdbegeleiding. Overige belangstellenden wordt verzocht contact op te nemen met sos@sportgeneeskunde.com.

Aantal deelnemers

Gezien het interactieve karakter van deze cursus kunnen maximaal 12 deelnemers inschrijven.

Certificaat

De deelnemers ontvangen aan het einde van de cursus het UEFA Certificate Emergency Medicine.

Kosten

De kosten voor CCC-artsen voor deze cursus bedragen inclusief hand-outs en catering € 425,--.

Hotel (optioneel)

Voor hotelaccommodatie kan worden gezorgd. U kunt dit aangeven op het inschrijfformulier.  U heeft de keuze uit een overnachting op een 1 persoonskamer (a €90,-*; indien beschikbaar) of indeling op een 2 persoonskamer (a €45,-* p.p.; indien beschikbaar). De kosten van de overnachting zijn voor uw eigen rekening en worden ter plekke aan het hotel betaald. *prijzen 2017 ex. toeristenbelasting

Inschrijven

Inschrijfformulier