Cursus gespreksvaardigheden

Datum: 
vrijdag 08 juni 2018
Locatie: 
Sportzorg Nederland, Professor Bronkhorstlaan 26, Bilthoven
Accreditatiestatus: 
Accreditatie is aangevraagd voor sport- en wellnessmasseurs bij het NGS.

Kom te weten wat er speelt bij de cliënt!

Sportmasseurs zijn vaak de eerste persoon waar iemand terecht komt ter preventie van blessure of het verbeteren van de fysieke gesteldheid. In het geval van wellnessmasseurs gaat het meer om ontspanning en het welbevinden van de cliënt. Daardoor ben je als masseur gelijk het eerste aanspreekpunt voor de cliënt. Het is dus belangrijk om te begrijpen waar de cliënt mee zit. Een klacht of pijntje is echter niet altijd terug te herleiden naar een fysieke oorzaak. Het kan ook het topje van de ijsberg zijn. Er zit dan nog een heleboel onder de oppervlakte wat je aan de buitenkant niet kunt zien. Hierdoor kan de cliënt telkens terugvallen in zijn/haar klacht en lijkt het soms ‘pech’.

Het is daarom belangrijk om de complete situatie van de sporter te bekijken. Daarbij kunnenalle facetten van het (dagelijks) leven meegenomen worden. Denk daarbij aan hoe het gaat in het team (werk en sport), hoe de relatie is met de coach/manager, hoe de thuissituatie is e.d.

Om erachter te komen wat er nu precies speelt, kun je vooraf of tijdens de massage in een gesprek met de juiste vragen een goed beeld schetsen van deze situatie. Gesprekvaardigheden zijn dan essentieel om het gesprek op een professionele wijze te begeleiden.

Doel

Aan het einde van de cursus gespreksvaardigheden kennen de deelnemers de technieken en modellen van gespreksvoering en kunnen deze toepassen in de praktijk. De cursus is gericht op het verbeteren van de gespreksvaardigheden bij de deelnemers. In deze interactieve cursus krijgen de deelnemers handvatten en vaardigheden aangereikt. De modellen en technieken, die een (sport)psycholoog zou gebruiken in het geval van een sporter worden besproken.

In het tweede deel van de cursus wordt deze kennis en vaardigheden in de praktijk gebracht. De deelnemers ervaren gelijk hoe het is om de kennis toe te passen, middels het bespreken van een cases en het gebruik van een trainingsacteur.

Inhoud

In het theoriegedeelte worden theorieën en technieken besproken die vervolgens tijdens de break out en met de trainingsacteur worden geoefend. De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Stress Injury Model (achtergrond van klacht)
  • Iceberg Model
  • Bewustwording
  • Gesprektechnieken (Kunst van vragen stellen, samenvatten, non-verbale signalen lezen)
  • STAR Methode
  • Valkuilen gespreksvaardigheden

De break out voor de deelnemers bestaat uit een opdracht (case) die de deelnemers in groepjes samen op moeten lossen. Er wordt gevraagd een plan van aanpak te maken en deze vervolgens op elkaar te oefenen. Uiteindelijk wordt een uitgebreide versie van één van deze casussen in de praktijk gebracht met een trainingsacteur die als cliënt bij de masseur langs komt. Daarbij wordt in een nabespreking elkaar van feedback voorzien.

Docenten

Programma

Locatie en tijd

De cursus gespreksvaardigheden voor sport- en wellnessmasseurs wordt gehouden op vrijdagmiddag 8 juni 2018 van 13.00 – 17.00 uur in het gebouw van Sportzorg Nederland in Bilthoven (Professor Bronkhorstlaan 10, terrein Berg en Bosch, gebouw 26).

Inschrijving en kosten

  • Via het inschrijfformulier.
  • De kosten voor deze bijeenkomst bedragen € 95,--
  • Het maximaal aantal deelnemers bedraagt 20

Accreditatie

Voor de bijeenkomst is accreditatie aangevraagd voor sport- en wellnessmasseurs bij het NGS.

Meer informatie

De organisatie vindt plaats door de Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg (SOS). Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met het secretariaat van de SOS tel. 030-225 22 90.