Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Casusgerichte benadering van de duikgeneeskunde

Datum: zaterdag 01 maart 2014 t/m dinsdag 11 maart 2014
Locatie: Willemstad, Curaçao
Doelgroep: AIOS sportgeneeskunde, sportartsen, huisartsen, sociaal geneeskundigen, duikerartsen en overige artsen Accreditatiestatus: sportartsen 26 punten, huisartsen 18 punten, sociaal geneeskundigen in aanvraag. De accreditatieaanvraag m.b.t. de sportduikerartsen is in behandeling bij de Accreditatiecommissie Duikgeneeskunde.

Het grote succes van de basiscursussen duikgeneeskunde heeft aangetoond dat er een duidelijke behoefte is aan opleiding/na- en bijscholing op het gebied van de duikgeneeskunde. Zeker nu er jaarlijks vele duiken door (beginnende) sportduikers gemaakt worden, is kwalitatief goede medische advisering een noodzaak. Duiken wordt op steeds jongere, maar ook op steeds oudere leeftijd beoefend. In de praktijk meldt de duiker zich voor een eerste duikkeuring bij de sportarts of de huisarts. De duiksport onderscheidt zich wezenlijk van andere sporten, door de voor ons lichaam extreme omstandigheden. Bewusteloosheid bijvoorbeeld leidt in vele gevallen acuut tot verdrinking. Het is vaak onmogelijk om zonder ernstige consequenties binnen 1 minuut in een, voor ons lichaam, vertrouwde omgeving te komen. Bovendien hebben vele lichamelijke afwijkingen ook hun bijzondere consequenties voor het uitoefenen van de duiksport.

De Stichting Opleidingen in de Sportgezondheidszorg (SOS) heeft een nieuwe casusgerichte benadering van de duikgeneeskunde cursus ontwikkeld voor sportartsen (i.o.) en huisartsen (i.o.) die sportduikers keuren en/of adviseren of dit in de toekomst gaan doen. De cursus beoogt het hele wetenschappelijk domein van de duikgeneeskunde voor recreatieve duikers te behandelen. Naast het inhoudelijke deel zal ook het duiken zelf in het programma worden opgenomen.

Casuïstiek zal ruime aandacht krijgen in deze cursus. Een groot aantal relevante onderwerpen wordt middels casuïstiek gepresenteerd en door de cursisten besproken. Daar waar discussie ontstaat en onbeantwoorde vragen rijzen, wordt de theorie door de begeleiders nader besproken en samen met de cursisten uitgewerkt.

Folder Casusgerichte benadering van de Duikgeneeskunde.

Inschrijven via het inschrijformulier op: www.sportgeneeskunde.com/casusgerichte-benadering-van-de-duikgeneeskunde.