Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Cardiologie & Sport Langs de grenzen van aanbevelingen en dilemma's in de sportcardiologie

De bijeenkomst vindt plaats op vrijdag 25 april 2014
 
Na de 26e Bethesda conferentie in 1994 zijn de aanbevelingen van de ESC (Recommendations for competitive sports participation in athletes with cardiovascular disease, 2005) de standaard voor preparticipatie screening in sport. Beide documenten hebben niet de wetenschappelijke bewijslast van richtlijjnen. De aanbevelingen zijn gebaseerd op persoonlijke ervaringen van experts en derhalve een consensus document.
 
In 2010 hebben wij een update gekregen van de ECG criteria voor screening bij sporters (Recommendations for interpretation of 12-lead electrocardiogram in the athlete). Binnenkort wordt de Nederlandse versie van ECG criteria bij pre-participatie screening gepubliceerd.
 
Met een zekere terughoudendheid worden deze dan ook in de praktijk toegepast. Het advies aan de sporter met cardiale afwijkingen van de norm is dan ook maatwerk.
Sportartsen moet een afweging maken in het risico van intensieve sportbeoefening versus de economische, sociale en psychologische drijfveren van de (top)sporter. De dagelijkse praktijk is weerbarstiger dan wat men kan vastleggen in aanbevelingen.
 
Tijdens deze CVOI cursus worden deze dilemma’s besproken door experts, cardiologen en sportartsen. Daarom nodigt de Commissie Cardiologie en Sport jullie uit om aan deze cursus deel te nemen.
 
Jeff Senden en Jan Hoogsteen,
programmaleiders
 
Doelgroep:
Cardiologen en sportartsen (in opleiding).
 
NVVC en VSG-accreditatie:
6 punten.