Sportgeneeskunde Nederland

Verstandig sporten en gezond bewegen

Header Tabs

Waarschuwingsbericht

Inzenden van dit formulier is niet langer mogelijk.

Wetenschappelijk symposium Blessurepreventie in voetbal: praktische wetenschap

Datum: 
donderdag 09 maart 2017
Locatie: 
KNVB Campus, Woudenbergseweg 56-58, 3707 HX, Zeist
Doelgroep: 
Sportartsen, (sport)fysiotherapeuten, orthopeden en overige medische begeleiders in het voetbal
Accreditatiestatus: 
Sportartsen, huisartsen: 3 punten. Registers fysiotherapie algemeen en sport: 3 punten.

Let u op: het maximaal aantal inschrijvingen is bereikt. U kunt zich via onderstaand formulier nog wel inschrijven voor de wachtlijst. Zodra er weer een plek vrijkomt wordt er contact met u opgenomen. 

Blessures in het voetbal leiden tot persoonlijk leed voor de geblesseerde speler, verminderde teamprestaties en kosten. Zodoende zoekt ieder lid van de medische staf naar de beste preventie- en behandelmogelijkheden. Immers, voorkomen is beter dan genezen.

Naar aanleiding van de promotie van fysiotherapeut Nick van der Horst op het onderwerp 'preventie van hamstringblessures in het voetbal: oefenprogramma's en Return to Play', wordt op het vernieuwde KNVB Campus een sportmedisch symposium georganiseerd. Sprekers met internationaal erkend expertise vanuit de praktijk als de wetenschap nemen u mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van blessurepreventie in het voetbal:

Prof. Dr. Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde, opent het symposium met een uiteenzetting van de blessurepreventie in het voetbal door de jaren heen. Hoe zijn we van scheenbeschermers en rustig inlopen tot GPS-monitoring en cryo-cabines gekomen?

Fysiotherapeut/promovendus Nick van der Horst zal de bevindingen uit zijn proefschrift presenteren. Hij geeft specifiek aandacht aan hoe hamstringblessures voorkomen kunnen worden, alsook hoe bepaald kan worden of een speler weer wedstrijdfit is na een hamstringblessure.

Drs. Floor Groot, sportarts KNVB en teamarts van Jong Oranje neemt ons mee in de zin en onzin van preventief screenen. Hij zal vanuit zijn ervaring in de topsport belichten op welke manier voetballers getest kunnen worden en welke informatie van waarde is bij de preventie van blessures.

Dr. Janine Stubbe, lector sportzorg bij de HvA. Zij is al jaren betrokken bij grootschalige onderzoeksprojecten in het voetbal. Zij zal ons een update geven over de evidentie omtrent screenen en monitoren van talentvolle voetballers.

Dr. Adam Weir, sportarts Aspetar (Qatar) / AMC, is een internationale autoriteit op het gebied van de liesblessures. Zo stond hij bijvoorbeeld aan de basis van de Doha agreement, waarin liesblessures geclassificeerd worden. Vanuit zijn brede kennis en ervaring neemt hij ons mee in de preventie van liesblessures.

Rene Wormhoudt, fysiotherapeut / Conditie en –hersteltrainer NL elftal. Hij ontwikkelde het Athletic Skills Model (ASM) en implementeerde dit onder andere bij Ajax en het Nederlands elftal. Het ASM ontwikkelt de jonge sporter tot een veelzijdige goede beweger, die vervolgens uitgroeit tot een atleet en deze atleet gaat zich specialiseren in 1 sport.

Dr. Robert-Jan de Vos, teamarts SBV Excelsior en sportarts Erasmus MC. Hij neemt ons mee in de preventie van peesblessures.

Drs. Edwin Goedhart, is als sportarts al ruim 20 jaar actief in het profvoetbal (o.a. bij Ajax, Vitesse, AZ en Haarlem). Vanuit zijn huidige functie als manager van het Sportmedisch Centrum van de KNVB en teamarts van het Nederlands elftal sluit hij het symposium af. Met zijn ruime ervaring in het topvoetbal licht hij zijn visie op de toekomst van blessurepreventie in het voetbal toe.

Inschrijven en kosten
U kunt zich inschrijven via onderstaand inschrijfformulier. Kosten voor deelname: € 75,00. 

Certificaat
Deelnemers ontvangen na afloop van de cursus een certificaat.

Programma

13.00 uur Inloop
14.00 uur Opening: Blessurerpeventie in het voetbal - van toen tot nu
Prof. Dr. F.J.G. Backx, Hoogleraar Sportgeneeskunde UMC Utrecht
  Preventie van hamstringblessures in voetbal - oefenprogramma's en Return-to-Play
Dr(s). N. van der Horst, Fysiotherapeut Academie Instituut, Promovendus
  Preventieve screening in het voetbal: zin en onzin
Drs. F.P. Groot, Sportarts KNVB, Teamarts Jong Oranje
  Screening en monitoring van talentvolle voetballers
Drs. J.H. Stubbe, Lector Sportzorg, Hogeschool van Amsterdam 
15.40 uur Pauze
  Here today, groin tomorrow. Can we prevent groin injuries in the future?
Dr. A. Weir, Sportarts AMC; Aspetar, Qatar
 

Athletic Skills Model vermindert voetbalblessures
R. Wormhoudt, Fysiotherapeut, Conditie- en hersteltrainer NL voetbalelftal

 

Preventie van peesblessures bij voetballers
Dr. R.J. de Vos, Sportarts Erasmus MC; Clubarts SBV Excelsior

  Blessurepreventie in het voetbal: Waar gaat dat heen?!
Drs. E.A. Goedhart, Sportarts KNVB; Teamarts NL Voetbalelftal
17.10 uur Discussie
17.30- 18.30 uur 3e helft & tactisch overleg (netwerkborrel)

Let u op: het maximaal aantal inschrijvingen is bereikt. U kunt zich via onderstaand formulier nog wel inschrijven voor de wachtlijst. Zodra er weer een plek vrijkomt wordt er contact met u opgenomen.