Sportmedische aspecten van Wielersporten / MTB

Datum:

Woensdag 17 april 2024

Voor wie?

Deze cursus is voor:

  • Aios Sportgeneeskunde
  • Aio andere wetenschappelijke verenigingen
  • Orthopedie
  • Longgeneeskunde
  • Huisartsen
  • Kaderarts bewegen
  • (Master) Sportfysiotherapeuten

Ja, ik meld mij aan

Wat kun je verwachten?

In deze cursus wordt o.a. aandacht besteed aan de specifieke trainingsfysiologie van de verschillende wielersporten, epidemiologie van wieler en mtb-blessures, relatie mtb-blessures en fietsafstelling, voedingsaspecten rond MTB duursport en de cardiologische pathofysiologie van duursportbeoefening.  

De behandeling van de sport specifieke problematiek zal deels geschieden aan de hand van casuïstiek. Alle cursisten krijgen twee weken van tevoren een aantal casus per mail toegezonden met het verzoek deze voorafgaande aan de cursus in te bestuderen en mee te nemen ter bespreking. Als jezelf casuïstiek in de groep wil bespreken, mail dat uiterlijk twee weken van tevoren naar Sabine de Vries.

Waarom deze cursus?

De wielersport kunnen we onderverdelen in diverse disciplines. Wielrennen, mountainbiken en gravelbike zijn waarschijnlijk het bekendst. Maar ook het recreatieve fietsen kunnen we tot de wielersport rekenen. Voor elke discipline wordt gebruikgemaakt van een ander soort fiets. Ook de uitrusting en het parcours verschillen vaak.  

Mountainbiken is een populaire sport, inmiddels zijn er meer dan 520.000 mannen, vrouwen en kinderen die deze sport beoefenen. Maar zoals bij bijna iedere sport is ook het mountainbiken niet zonder risico’s! De kans op een mtb-blessure of valpartij is aanwezig. 

Een ongelukje kan altijd gebeuren en als je valt dan is de kans groot dat je daar een blessure of verwonding aan over houdt. Jaarlijks komen er zo’n 1.800 personen op de spoedeisende hulp terecht. De meest voorkomende blessures, ruim 61%, zijn aan de armen, sleutelbeen of schouder. Ondanks het toegenomen gebruik van fietshelmen is elk jaar 13% van de letsels bij mountainbiken hoofdletsel (bron KNWU). 

Daarnaast komen klachten voor door verkeerde houding of overbelasting.  Je kunt dus met veel fietsers met blessures en klachten te maken krijgen vandaar deze Sportmedische Aspecten (SMA) over wielersporten en mountainbiken.

Locatie

Sportgeneeskunde Nederland, Bilthoven.

De locatie van deze cursus leent zich sterk voor het zelf beoefenen van een wielersport MTB. Wij nodigen je dan ook van harte uit om je eigen fiets en materiaal mee te nemen zodat je na de cursus nog met inspanning kunt ontspannen. 

Accreditatiestatus

Accreditatie wordt aangevraagd voor sportartsen en huisartsen voor 6 punten.

Certificaat

Na afloop van de cursus ontvang je een certificaat.

Kosten

De kosten voor deze unieke Sportmedische aspecten van Wielersporten en MTB bedragen € 395,- . Dit bedrag is inclusief lunch, koffie, thee, workshop en cursusmaterialen. Ben je AIOS, maar geen AIOS Sportgeneeskunde, of Master Sportfysiotherapeut dan geldt er een gereduceerd tarief. Neem daarvoor contact op via sos@sportgeneeskunde.com

Tijdsbesteding

De totale tijdsbesteding voor deze scholing bedraagt  8  uur.

Studiemateriaal

Wetenschappelijke artikelen:

Do Mountain Bikers Know When They Have Had a Concussion and, Do They Know to Stop Riding? (Clark et al) 

Aanmelden

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren